Debat
0

Finanslovskrisen kan kun få en vinder

Både Dansk Folkeparti og regeringen er ude på dybt vand i slaget om finansloven. Men vinderen af det spil var nærmest givet på forhånd.

Mens julen nærmer sig, gjorde Dansk Folkeparti alt for at bryde den gode stemning i blå blok med sin markante udmelding om finanslovsforhandlingerne tirsdag.

Som DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, formulerede det: »Vores anbefaling til regeringen er klar: Lav forhandlinger koncentreret om finansloven for 2018. Så kan vi derefter i god ro og orden og uden at haste det igennem forhandle videre om en skattepakke og vores ønske om hjemsendelser.«

Der viser sig et forløb, hvor to af dansk politiks absolut stærkeste mænd netop nu står i en direkte duel.

Efter nogle timers radiotavshed gik finansminister Kristian Jensen (V) ud og afviste. Man kan ikke adskille forhandlingerne om skattereformen og finansloven, lød det: »Vi ønsker stadigvæk, at forhandlingerne kører sammen. Noget så tungt som en finanslov og en skatteaftale har en indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen.«

Efter yderligere et par timer kom svaret fra DF-formanden: »Jeg synes, at regeringen skal overveje det nøje, og måske bruge lidt mere tid til at genoverveje det synspunkt, de er kommet med her. Så er jeg sikker på, at de finder ud af, at det er en god idé at få en finanslov på plads.«

Fronterne var trukket op. To af dansk politiks absolut stærkeste mænd netop nu, Kristian Thulesen Dahl og Kristian Jensen, står i en direkte duel. Det ser ud til, at fronterne er trukket så skarpt op, at duellen kun efterlader én vinder.

For DF er der meget på spil. Efter partiets tilbagegang ved kommunalvalget har DF behov for nogle markante sejre på deres egne mærkesager, nemlig hård integrationspolitik. DF vil derfor tage sig godt betalt for LA-formand Anders Samuelsens drøm om en historisk skattelettelse. DF vil forlange en historisk stram udlændingepolitik til gengæld. Partiets ønske om at fratage flygtninge retten til at arbejde og lære dansk vil være et decideret paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Hvis regeringen giver sig, er det ikke bare oppositionen, der vil kritisere dem. Det vil være svært for LA og at stå på mål for den slags stramninger. Det vil også gå imod Venstres ideologiske ønske, om at alle der kan, de skal arbejde og forsørge sig selv.

Vælger DF at give sig uden at tage sig ordentligt betalt, vil de åbne op for en massiv kritik fra oppositionen om, at der gives skattelettelser, der kommer de rigeste til gode på bekostning af velfærden. I det værste scenarium udskrives der folketingsvalg. Men da hverken DF eller regeringen har interesse i et valg i utide givet de aktuelle meningsmålinger, virker det højst usandsynligt.

Det, der taler for, at det rent faktisk lykkes Kristian og Kristian at nå hinanden, er, at DF og regeringens ønsker ikke er gensidigt udelukkende. Man kan i princippet få i pose og sæk: Skattelettelser og strammere udlændingepolitik. Men uanset hvad så vil Kristian Jensen eller Kristian Thulesen Dahl skulle fordele de to roller imellem sig: Den ene bliver den klare sejrherre. Den anden blev det politiske juleslagsmåls klare taber.

BRANCHENYT
Læs også