Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Slå hjernen fra i 2018. Bare en gang i mellem

Når du nytårsdag vågner, slæber dig ind til sofaen, slår benene op og tænder for skihop, har du fat i noget af det rigtige. For vi har mere end nogensinde brug for at slå hjernen fra en gang i mellem

Begrebet ’hjernevask’ opstod angiveligt i 50'erne under Korea-krigen, hvor amerikanske soldater i krigsfangeskab angiveligt blev eller manipuleret til at sympatisere med kommunisterne. 

I de senere år har det at vaske hjernen fået en noget anden betydning. Forskning – blandt andet udført af danske Maiken Nedergaard – har påvist, hvordan hjernen, mens vi sover og hviler, vaskes ren for affaldsstoffer og gør sig klar til intensiv brug i de vågne timer.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi som mennesker har behov for at sove og hvile for at gøre hjernen klar igen. Ellers fungerer vi dårligere. Og tager en helbredsmæssig risiko på længere sigt.

Vi bliver nemmere stressede og øger risikoen for demens, Alzheimers, hjertekarlidelser og sågar kræft. Som den amerikanske forsker Matthew Walker forklarer, så falder andelen af de celler i kroppen, der dræber cancerceller med 70 procent efter en nat med kun fire eller fem timers søvn.

Problemet er, at det er nemmere sagt end gjort at få slappet af og hvilet ud. Du oplever sikkert som jeg, at tempoet i det moderne liv er ganske krævende. Mange af os holder et højt arbejdstempo, har mange private jern i ilden og får dagligt utroligt mange input fra alle sider.

Vi har uendelige strømme af opgaver hjernen skal registrere, konsumere og gruppere. Og det er – for - hårdt arbejde for den grå masse af vand, fedt og nerver, vi bærer rundt i kraniet øverst på kroppen.

Ikke mindst kommunikerer vi mere end nogensinde før. På alle platforme fra telefon over sms til Facebook og LinkedIn. Vi spørger, svarer, liker og kommenterer som aldrig før. Og det er sjældent, at vi får holdt de pauser, som første 1. januar giver os mulighed for. Første nytårsdag er der nemlig stille. Virkelig stille.

Butikkerne er lukkede, telefonen ringer ikke og der er udsigt til langstrakt skihop i fjernsynet. Vi slapper af – plejer måske en smule tømmermænd - og bliver mindet om, hvad en hviledag faktisk er.

Så ligesom du på mandag, når du - efter en forhåbentlig fantastisk og festlig nytårsaften - lægger dig på sofaen, blunder til skihop og vasker torsken, kransekagen og champagnen ud af systemet, skal du også andre dage give din hjerne søvn, hvile og mulighed for at blive vasket igennem.

Lad første nytårsdag inspirere dig til at tage flere dage som den i det kommende år. Dage hvor du lader op. Dage hvor gør klar til al den mening, travlhed og glæde, som jeg er sikker på et nyt, fantastisk og spændende 2018 byder på. 

Godt nytår.

BRANCHENYT
Læs også