Debat

Sæt hashen fri - nu

Et forstokket flertal på Christiansborg går imod et flertal af danskerne og spænder ben for, hvad der nemt kan være erhvervslivets næste væksteventyr.

»Forbudstiden er forbi!« Sådan står der på skiltet, der hænger over en potbutik i det sydlige Californien, der fra tirsdag morgen helt lovligt begyndte at lange poser med 'Oh Geezus' og 'Banana Breath' over disken.

Verdens sjettestørste økonomi med 39 mio. indbyggere, Californien, er nemlig den seneste af de i alt otte amerikanske delstater, hvor marihuana nu er fuldt lovligt. Hver borger må fremover slentre rundt med op til 28 gram pot på lommen, som er grænsen for eget forbrug, skriver internetmediet The Cannabist.

Legaliseringsbølgen, der i øjeblikket skyller igennem USA, tager til i fart: En række stater forventes at afkriminalisere eller totalt frigive pot i år og de kommende år. Forbuddet falder. Præcis som de amerikanske politikere efter folkeligt pres ophævede det nu nærmest latterlige alkoholforbud i 1933.

I Danmark står debatten stille. Helt stille. Et flertal på Christiansborg spænder ben for bare en delvis legalisering. Den socialdemokratiske københavnske overborgmester, Frank Jensen, har flere gange tryglet om lov til at starte en forsøgsordning med salg af hash fra godkendte butikker. Men nej.

Vi har en borgerlig-liberal regering, der kan svinge sig op til at tillade medicinsk marihuana, men spænder ben for et potentielt dansk væksteventyr. Det rigide forbud er perspektivløst. Om 30-40 år kommer det til at fremstå så besynderligt som alkoholforbuddet.

Perspektivet på en trinvis liberalisering er omvendt overvældende. For det første vil det tage luft ud af et betændt kriminelt marked, der skaber utryghed blandt borgerne og koster statskassen milliarder af kroner - hele vejen fra den daglige politiindsats over højtbetalte dommere, jurister, årelange fængselsophold og ekskriminelle på sociale ydelser.

Vi står med en historisk chance for at skabe en industri fra bunden. Hele værdikæden af producenter, forædling, distribution, detailhandel, forretningsservice og finansiering.

Magnus Barsøe, debatredaktør

Forleden fortalte det københavnske politi eksempelvis med stolthed om deres nye droner, som de sendte ind over Christiania, så de kunne skrive bøder ud til 60 personer, der havde været inde og købe en klump ryger til weekenden. Tænk at politiet skal tvinges til at bruge skattekroner på noget så tåbeligt.

For det andet står vi med en historisk chance for at skabe en industri fra bunden. Hele værdikæden af producenter, forædling, distribution, detailhandel, forretningsservice og finansiering. Danmark har i forvejen en stærk fødevareklynge og en legalisering af hash vil sætte yderlige skub i jobskabelsen: Både til veluddannede, højtkvalificeret og ufaglærte.

Det boomende potmarked i Nordamerika giver gode indikationer på potentialet. I 2016 omsatte industrien for 6,7 mia. dollars i USA og Canada. En stigning på 30 pct. på ét år. Den årlige vækst forventes at ligge på 25 pct. årligt frem mod 2021, viser tal fra analysebureauet Arcview. I Californien alene regner man med, at industrien skaber 1 mia. dollars ekstra i skatteindtægter det første år.

Fronterne i legaliseringsdebatten er trukket skarpt op herhjemme. Fortalerne tæller Liberal Alliance, Enhedslisten, De Radikale, SF og Alternativet. Blandt eksperterne har vi misbrugsekspert Henrik Rindom, senioranklager Anne Birgitte Stürup fra Statsadvokaten i København og den tidligere chefpolitiinspektør Per Larsen.

Og ja: Et flertal af danskerne. 53 pct. af danskere mener, at pot bør legaliseres, viste en meningsmåling fra Epinion i oktober. Kun 27 pct. afviser blankt.

53 procent af danskere mener, at pot bør legaliseres, viste en meningsmåling fra Epinion i oktober. Kun 27 procent afviser blankt.

Magnus Barsøe, debatredaktør

Modstanderne er et politisk flertal med deltagelse af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Konservative og Venstre. Et besynderligt antiliberalt sammenkog, der tæller to regeringspartier, som går imod hvad en borgerlig-liberal regering åbenlyst bør mene.

Og ja: Claus Oxfeldt, formand for politiforbundet.

Selvfølgelig skal der være regler - akkurat som vi gør med salg af alkohol. Man bør have alderskrav, licenser til salgssteder og regler for mængden, man kan købe af gangen. En del af skatteprovenuet bør man også afsætte til oplysning og behandlingstilbud til de folk, der ender i misbrug.

Man er naiv, hvis man tror, at en legalisering bremser bander som Loyal to Familia eller Hells Angels fuldstændig. De mest hårdkogte kriminelle finder andre illegale markeder at score kassen på. Men det er et skidt argument for fortsat kriminalisering, at en legalisering ikke fjerner al bandekriminalitet og hele det sorte hashmarked.

Sidste gang en borgerlig-liberal regering lavede en omfattende liberalisering var da Danmark, som det første land i verden, legaliserede pornoen tilbage i 1969. Hele Vesten fulgte efter.

Legaliseringen af pot kommer. Spørgsmålet er, om Danmark skal være foregangsland eller fodslæbere.

Læs også