Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Stærkt år for nye noteringer på børserne verden over

Vesten står for hovedparten af stigningen i antallet af penge rejst på børserne, men i Asien er der også fart på. Især i Kina øges antallet af børsnoteringer.

Jan Lund er konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore.

2017 blev et stort comeback-år for nye noteringer på de store internationale aktiebørser.

New York var stadig den ubestridte globale leder. I laget under skete der mindre forskydninger. De handlede dog mest om, at Hong Kong ikke havde en gigantisk solo notering som i 2016, da børsen i den gamle kronkoloni kapitaliserede Postal Savings Bank of China (PSBC), på det tidspunkt årets største børsnotering i verden, til en værdi af 46 mia. kr.

Så i 2017 trillede Hong Kong fra den globale andenplads ned som nr. fire på den internationale Top-6 liste, der i en statistik fra det japanske erhvervsmagasin Nikkei Asian Review ser således ud målt på værdien af de nyslåede aktieselskaber:

  • New York (203 mia. kr.)
  • Shanghai (110 mia. kr.)
  • Nasdaq (96 mia. kr.)
  • Hong Kong (88 mia. kr.)
  • Shenzhen (80 mia. kr.)
  • London (63 mia. kr.).

Under alle omstændigheder blev det et stort år for de asiatiske børser. De kom ud af 2017 som verdensførende både på kapital og volumen. Især de kinesiske børser i Shanghai og Shenzhen trak fra med et stort antal nye noteringer (henholdsvis 196 og 209) som en afspejling af de ændrede kapitalstrukturer i Kina.

Den kinesiske regering har stoppet de statskontrollerede bankers muligheder for at finansiere forskellige former for forretning. Det har tvunget selskaberne til at hente den nødvendige kapital på børserne. Den tendens er også smittet af i Hong Kong og vil fortsætte uanfægtet igennem 2018 – med mindre verdensøkonomien som helhed rammes af et sammenbrud.

Asiatiske selskaber rejste i 2017 cirka 500 mia. kr. i nye aktiemissioner. Det var 42 pct. af den samlede globale nyudstedelse og en stigning på 10 pct. i forhold til 2016, hvor noteringen af PSBC altså var med til at forvrænge det samlede billede.

Asiatiske selskaber rejste i 2017 cirka 500 mia. kr. i nye aktiemissioner. Det var 42 pct. af den samlede globale nyudstedelse og en stigning på 10 pct. i forhold til 2016.

Jan Lund, , konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

I alt blev der på globalt plan rejst 1.215 mia. kr. sidste år. Det er en stigning på 41 pct., der først og fremmest skyldes den stigende økonomiske aktivitet i USA og Europa. Med den nuværende højkonjunktur vil tendensen fortsætte i det kommende år. Både i den industrialiserede vestlige verden og Asien.

Der kan ventes en del forskydninger. Børsen i Hong Kong boblede af mange nye (men altså tilsammen mindre værdifulde) noteringer. Ligesom den indiske finanshovedstad Mumbai har Hong Kong fire selskaber på den asiatiske Top-10 liste. Begge står foran et stærkt 2018.

Hong Kong satser hårdt på en markant fremgang. Reformer og omlægninger skal gøre det endnu mere attraktivt at vælge Hong Kong frem for New York, London eller Tokyo – især med sigte på det kinesiske marked. Der arbejdes på at oprette nye aktieklasser målrettet mod selskaber med begrænset stemmeret og mod underskudsgivende biotekselskaber. Desuden skabes en særlig platform for sekundære noteringer til selskaber, som allerede er noteret i New York eller London. Med det rygstød forventer Hong Kong Exchanges & Clearing at kunne rejse 150 mia. kr. i 2018 mod 88 mia. kr. i 2017.

Årets mest profitable asiatiske notering var det koreanske spilselskab Netmarble Games, som blev værdisat til 14,5 mia. kr.

Jan Lund, , konsulent, forfatter og kommentator med base i Singapore

Årets mest profitable asiatiske notering var det koreanske spilselskab Netmarble Games, som blev værdisat til 14,5 mia. kr. ved noteringen i Seoul. Verdens største nye notering stod det amerikanske teknologiselskab Snap for i New York. Selskabet bag Snapchat blev værdisat til 24 mia. kr.

Den asiatiske Top-10 afspejler en anden trend i tiden: Forsikringsindustrien er gået digitalt og er i stand til at tilbyde nye produkter i et helt andet omfang end tidligere og til et helt nyt publikum. Halvdelen af selskaberne på den asiatiske Top-10 over nynoteringer er inden for forsikring. De fire af dem er indiske som symptom på, at forsikringsindustrien stormer frem i den nedre del af de globale værdikæder. Industrien udvikler nu webbaserede produkter, som middel- og underklassen finder attraktive og har råd til at købe – eller tvinges af deres regeringer eller arbejdsgivere til at købe.

Billedet i Sydøstasien er blandet. For Singapore ligner 2018 et skæbneår. Selv om værdien af nye noteringer i 2017 næsten blev fordoblet til 20 mia. kr. i forhold til 2016, er det en kendsgerning, at der blev afnoteret flere selskaber, end der blev lanceret. Derimod er markederne brandvarme i Thailand og Vietnam. I Bangkok er der igen gang i nynoteringerne efter afslutningen af sørgeperioden efter Kong Bhumibols død, og i Vietnam har regeringens privatiseringsprogram omsider fået momentum efter mange års tilløb.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.