Debat

Danmark må ind i kampen om blockchain

Danmark kan drage fordel af en åben kamp, når internationale standarder indenfor blockchainteknologier skal udtænkes og etableres.

De fleste kontorarbejdere arbejder med A4-formatet hver eneste dag, enten fysisk eller digitalt, og i langt de fleste lande bliver alt lige fra ringbind til kopimaskiner designet til at passe målene 210 X 297 mm (A4). Men hvem har egentlig besluttet, at netop dette format skulle være den internationale standard? Svaret er ISO, som er en forkortelse for International Organization for Standardization. Det er en organisation med hovedsæde i Geneve, hvor repræsentanter fra 162 lande laver internationale standarder indenfor alt lige fra fødevarer til telekommunikation. Derved sikres det bl.a. at vi kan handle og interagere med hinanden på tværs af landegrænser og kulturer.

Nu er det blevet tid til at lave internationale standarder for blockchain-teknologier. For nyligt blev ISO-arbejdsgruppen ”Governance of blockchain and distributed ledger technology systems” etableret, og tidspunktet er velvalgt. For selv om der bliver investeret massivt i at udvikle blockchain-baserede løsninger, venter vi stadig på den varslede ”blockchain-revolution”. Man kan sammenligne det lidt med de første årtier med internettet, hvor kun de færreste forstod, hvordan og i hvilken grad et netværk af computere kunne ændre verden. Selv om de første eksperimenter med at lave computernetværk startede i 1950’erne, var det først, da Tim Bernes-Lee opfandt World Wide Web i 1989, at grundlaget for et offentligt gennembrud blev lagt. Vi venter stadig på at se, hvordan og i hvilken form blockchain-teknologierne vil slå igennem, men det er nu, grundstenene bliver lagt.

De seneste årtier er mange af banebrydende digitale teknologier blevet udviklet i Silicon Valley, men eftersom blockchain-protokolen har været offentlig tilgængelig siden 2008 (hvor den anonyme Satoshi Nakamoto lancerede Bitcoin) er der endnu ingen nation eller virksomhed, der har formået at tage teten i udviklingen. Det er en klar fordel for de mindre lande, som er digitalt fremme skoen, deriblandt Danmark. På mange måder er vi derfor på niveau med lande som USA, Rusland og Kina og kan dermed vinde konkurrencefordele, som kan vise sig særdeles værdifulde i de kommende årtier. Det kræver imidlertid både politisk velvilje og offentlige og private investeringer. I løbet af første halvår af 2018 vil ISO-arbejdsgruppen udarbejde en rapport med forslag til, hvordan man laver blockchain-standarder og hvad disse skal bestå af. Der er al mulig grund til, at både offentlige og private virksomheder har opmærksomheden rettet mod netop dette arbejde.

Læs også