Debat

Slaget om udkanten vil dominere den kommende valgkamp

Forsvarsforliget og udflytningsplanen viser, at udkantsdanmark er rykket helt op i toppen på den politiske agenda

Det var et voldsomt budskab, der mødte én, da man åbnede avisen fredag morgen: 34 af landets kommuner havde placeret en annonce med overskriften "Stop pengestrømmen til Jylland." Den konkrete anledning er den såkaldte kommunale landsudligning, hvor de rigeste kommuner lidt forenklet overfører penge til de fattigste.

Bag annoncen ligger en dybere frustration. Det er nemlig opfattelsen hos de 34 storkøbenhavnske kommuner, at vi i øjeblikket ser en forskydning af det politiske tyngdepunkt væk fra byerne og over mod den såkaldte udkant. Udkanten tilgodeses i den konkrete politik mere end hvad rimeligt er, lyder kritikken fra de 34 kommuner. Om det er tilfældet eller ej, vil jeg ikke tage stilling til, men kritikken dækker over mere end bare retorik. Regeringen har inden for det seneste par uger lavet to store politiske aftaler, der begge skaber masser af job i netop udkantsdanmark.

Det har længe ligget i kortene, at forsvaret ville få tilført markant flere midler. Men det var uklart, om de mange nye penge ville materialisere sig i stort antal faste job, og hvordan de ville blive fordelt. Men det netop indgåede forsvarsforlig strøede arbejdspladser ud over hele landet. Der kommer 250 arbejdspladser til Haderslev Kaserne. Flyvestationen Skrydstrup vest for Haderslev mister en håndfuld job i første omgang, men tilføres over de næste 10 år op mod 100 mand. Fredericia får 140 nye job på kasernen, og der kommer 70 arbejdspladser til Oksbøllejren i Varde. Der er 60 mand til flådestationen i Korsør, og Bornholm kan glæde sig over hele 100 nye job.

Det er yt at holde med København. Og in at holde med udkanten.

Mads Christian Esbensen, politisk kommentator og partner i lobbyselskabet Policy Group.

Den statslige udflytning af arbejdspladser er et andet eksempel på, at udkanten ligger højt på den politiske agenda. Det lå naturligvis i kortene, at der med udflytningsaftalen skulle flyttes job, men aftalens omfang overraskende alligevel. I alt 1.800 statslige job flyttes til provinsen fra København. Det betyder, at det samlede antal af udflyttede statslige job ender på knap 8.000. Og kigger man på et danmarkskort er alle landsdele mere eller mindre tilgodeset. Odense er topscorer med 763 job, men Aarhus, Næstved og Aalborg følger godt med hhv. 512, 584 og 376 job ifølge Finansministeriets tal.

Der tegner sig i stigende grad et billede af et tema, der kommer op i toppen til næste valgkamp: Forholdet mellem land og by. Alle de store partier, som kandiderer til statsministerposten dvs. Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre, har kastet sig ind i kampen for udkantsdanmark. Det portrætteres groft sagt som en kamp mellem storby, eliten og Djøferne på den ene side og udkanten på den anden. Der handler også om et opgør med en form for kulturel og uddannelsesmæssig selvtilstrækkelighed, som visse segmenter i byerne associeres med. Det er kort sagt yt at holde med København. Og in at holde med udkanten.

Det store spørgsmål til den kommende valgkamp bliver næppe om udkantsdanmark bliver et vigtigt tema. Det gør det. Men spørgsmålet er, hvem der bliver i stand til at tage ejerskab og vinde vælgere på det.

Læs også
Top job