Debat

Lad os bremse pensionskassernes uacceptable investeringer i skattely

Sidste sommer mente pensionsselskabet ATP, at de var forpligtede til at investere i skattelyselskaber. Jeg er uenig. Der er intet i vejen for at forfølge borgernes og samfundets interesser samtidig

Sidste år kunne man læse i Paradise Papers, at 16 ud af 17 pensionskasser havde sat kundernes opsparing i skattely på øer lige fra Bermuda og Cayman Islands til Isle of Man og Mauritius. Det er 16 for meget.

Fælles for øerne er en minimal skattebetaling, ugennemsigtighed og lidt for kreative skattekonstruktioner, som netop Paradise Papers og andre læk har afsløret. Pensionskassernes investeringspolitik går stik imod det arbejde, som politikere i Danmark og store dele af verden har sat i gang for at komme skattely til livs.

Pensionskasserne unddrager sig dermed deres samfundsansvar. Det forsøger jeg i dag – tirsdag – at sætte en stopper for med et beslutningsforslag, der forpligter pensionskasserne til at varetage og udarbejde en politik for samfundsansvar. Der er i mine øjne en skærende kontrast mellem aggressiv skattetænkning og skatteunddragelse på den ene side og på den anden side pensionsopsparerenes og det danske velfærdssamfunds interesser. Beklageligt nok er kontrasten åbenbart til at overse, når man som dansk pensionskasse har milliarder og atter milliarder at investere for.

Sidste sommer mente pensionsselskabet ATP, der sidder på omkring 800 mia. kr., at de ved lov var forpligtet til at investere i skattelyselskaber. Jeg var uenig. Og til beskæftigelsesministerens ros, så var han også meget klar i mælet. Der er intet i vejen for at forfølge borgerne og samfundets interesser samtidig med, at man driver en sund forrentning af pensionsmidlerne. Til ATPs ros, er der siden hen sket en del med deres investeringspolitik, når det kommer til skat.

Når pensionskasserne rider med på bølgen og benytter sig af skattely for at hente lukrative gevinster hjem, så er de med til at opretholde en tankegang og et system, der undergraver statskasser og velfærd verden over. Det er helt og aldeles uacceptabelt.

Lisbeth Bech Poulsen (SF), erhvervs- og finansordfører.

Når pensionskasserne rider med på bølgen og benytter sig af skattely for at hente lukrative gevinster hjem, så er de med til at opretholde en tankegang og et system, der undergraver statskasser og velfærd verden over. Det er helt og aldeles uacceptabelt.

I forslaget som behandles i Folketingssalen i dag, opfordrer jeg regeringen og Folketingets partier til at give pensionskasserne muligheden for at nedprioritere skattelyinvesteringer og i stedet opprioritere fokus på investeringer, som understøtter et fælles samfundsansvar.

Listen over etiske bagsider ved dine pensionskroner stopper desværre ikke ved skattely. Du risikerer, at dine pensionspenge investeres i kul- og olieindustrien, støtter korrupte firmaer eller bruges til gambling med usikre statsobligationer i skrøbelige afrikanske stater. For ikke at nævne byggeprojekter i israelske bosættelser på Vestbredden med tvivlsomme forhold til menneskerettigheder. Med disse eksempler står det klart, at der skal indgå samfundsansvar i pensionskassernes profittænkning.

Lisbeth Bech Poulsen (SF), erhvervs- og finansordfører.

Men det er ikke sådan, at sunde investeringer og etik er modstridende. Forslaget er en gylden mulighed for at aflevere ikke blot en sund pensionsformue, men også en mere ansvarlig, økonomisk bæredygtig og grønnere verden videre. Det handler om at gå på pension med god samvittighed. Det er heldigvis noget, de fleste borgere ønsker sig. Nu skal pensionskasserne understøtte det.  

Heldigvis sker der positive ting på området hver gang endnu en amoralsk sag ser pressens lys. Faktisk er Pædagogernes Pension på vej i den rigtige retning indenfor skattely og har forpligtet sig til en skattedoktrin på seks punkter. Herunder skal de efterleve, at »direkte investeringer i udviklingslande foregår uden skattebegunstigelser eller skattefrihed«. Andre har tilknyttet sig FN Global Compact. Der er lyspunkter, men der er desværre stadig langt mellem de gode eksempler.

Læs også