Debat
0

Det offentlige monopol betaler overpris for fødevarer

Den offentlige indkøbscentral, SKI, forvalter borgernes penge skidt. En rigid indkøbsstruktur kvæler konkurrencen og gør fødevarer for dyre og for dårlige, skriver direktør.

Foto: Joachim Adrian

Hos Copenhagen Markets – det tidligere Grønttorvet – taler jeg dagligt med grossister, som ærgrer sig over ikke at kunne handle frugt, grønt og blomster med skoler, hospitaler og andre offentlige institutioner.

Den offentlige indkøber, SKI, går nemlig målrettet efter at samle kontrakterne på så få hænder som muligt. Et lavt antal leverandører skulle efter sigende sikre stordriftsfordele og lavere transaktionsomkostninger. Det har den konsekvens, at få fødevaregiganter i dag sidder tungt på levering til det offentlige.

Fødevaregiganterne er milliardforetagender, som kan levere alle slags fødevarer, og det er jo bekvemmeligt for SKI.

Det udelukker imidlertid importører og grossister, der specialiserer sig inden for mere snævre varegrupper, herunder hundredvis af arbejdsomme grossister hos Copenhagen Markets. Disse grossister fokuserer udelukkende på frugt, grønt og blomster og kan netop derfor sikre høj kvalitet til lave priser.

Med monopollignende tilstande – foranlediget af SKI - kan mastodonterne imidlertid prissætte deres varer med ubønhørlig frihed. Senest vandt en enkelt virksomhed danmarkshistoriens største fødevareudbud – en eneleverandøraftale med SKI til en anslået værdi af 1,6 mia. kr. Med aftalen afskærer det offentlige sig i fire år fra at handle med nye leverandører, der gør tingene på en smartere, bedre eller billigere måde.

Brancheorganisationen Fødevaredanmark kaldte aftalen »en katastrofe«, og også Dansk Industri har siden kritiseret SKI’s evne til at sikre kvalitet for pengene.

Politikerne siger, at de vil støtte op om mindre, innovative virksomheder, men i praksis lader de SKI gøre det stik modsatte.

Det skal understreges, at min kritik ikke er rettet mod mastodonterne. De udnytter blot deres muligheder, og hvem kan egentlig bebrejde dem? Den er ene og alene rettet mod SKI, som ikke formår at skabe retfærdige markedsvilkår.

Løsningen ligger lige for: SKI’s enorme kontrakter bør deles op i delkontrakter, så flere får mulighed for at byde ind. Mindre grossister kan ikke levere alle slags fødevarer, men de skal have mulighed for at konkurrere med mastodonterne på både pris og kvalitet i de enkelte varegrupper.

Det vil sikre sund konkurrence, og resultatet vil være billigere og bedre varer til landets borgere. Kort sagt mere værdi for danskernes hårdt tjente skattepenge.

Af Jens Faarup, adm. direktør i Grønttorvet København Holding A/S

BRANCHENYT
Læs også