Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kig mod Kolding. Så må det løbe elkongerne koldt ned ad ryggen

"Helt vanvittige". Sådan kalder Ewiis nye direktør sin forgængers beslutninger.

El-kongernes kommercielle fejlskud

I Kolding og omegn må de lige nu gå og stille sig selv et spørgsmål, som også pludselig kan poppe op en del andre steder i Danmark: Hvordan kunne det ske?

Hvordan kunne det ske, at det lokale elselskab udviklede sig til en tyrkisk bazar? Hvordan kunne det ske, at en stærk - nogle vil sige enerådig - leder fik omdannet en lidt støvet, men solid, virksomhed til en cirkusforestilling af besynderlige forretningseventyr, pompøse vaner og almindelig smiden omkring sig med penge?

Efter at en ny direktør er kommet til er låget i den grad hoppet af gryden i elselskabet Ewii. Den nye direktør bruger ordene ”helt vanvittige” om nogle af sin forgængers dispositioner. ”Helt vanvittige”.  Det er ikke bare stærke ord - det er et karaktermord på forgængerens dømmekraft. Beslutning efter beslutning bliver holdt frem i strakt arm, så alle kan se, hvor tåbelige de var. Lukkethed er afløst af åbenhed, grænsende til afklædning af det ledelsesregime, der herskede i Ewii frem til sommeren 2017.

Bekendelserne i Kolding må få det til at løbe koldt ned ad ryggen på direktørerne i en række andre lokale elselskaber. Det er der to grunde til.

Den ene grund er tanken om, hvad en afløser vil finde i skuffer og skabe, og hvordan han vil sætte ord på sine fund, efter at man har afleveret nøglerne til firmabilen.  Uden at overdrive er der i den sektor foretaget investeringer, der ligner udspring fra 10 meter-vippen i et halvtomt badebassin. En afløser som ham i Kolding vil blive troet helt ind i knoglerne, hvis han fortæller, at en oprydning har bragt ”vanvittige” forhold for dagen. Der kan blive noget reparationsarbejde på omdømme-kontoen, der varer en 10-20 år.

Den anden grund er, at de ledelsesforhold, der herskede i Ewii, kan genfindes i flere andre elselskaber.

Bestyrelsen består typisk af kommunalbestyrelsesmedlemmer og lokale erhvervsdrivende. Direktionen består typisk af mænd, der kender deres butik ned i detaljen, og som over den gode lørdagsrødvin gerne spekulerer i imperiebyggeri og forretningseventyr med stort afkast.

Læg de to ting sammen. Så har man opskriften på et spil poker, hvor dem, der kommer med indsatsen, ikke kan gennemskue, om deres mand ved spillebordet er tæt på den store gevinst eller ved at sætte formuen over styr.

Dem med indsatsen er solide og dygtige folk, men forretningsplaner og SWOT-analyser i en kommerciel virksomhed med en milliardomsætning er ikke deres spidskompetence. Sådan er det bare. Når et skelet vælter ud af et skab, som det skelet, der i juni væltede ud af Ewiis domicil i Kolding, kan alt ramle på få dage.

Paradokset ved en svag bestyrelse er, at den ikke kan forsvare en direktør, der er ude stormvejr. Han står der alene. Loyalitet er udmærket til mange ting, men Ewii-forløbet viste, at loyalitet ikke kan redde en eldirektør, der har kørt sin forretning med 180 kilometer i timen og pludselig står med et  forklaringsproblem.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også