Debat

Business angels: Regeringens vækstkatalog mangler 'den ægte vare'

Det var et udvandet katalog af vækstideer, som regeringen endte med at få stemt i gennem i efteråret

Startup Village på Islands Brygge. Foto: Mads Nissen. Foto: Mads Nissen

De små- og mellemstore virksomheder har lagt krisen bag sig. Men mangel på arbejdskraft og mangel på investeringer i teknologi bremser produktiviteten i det vækstlag, som udgør dansk erhvervslivs rygrad. Det var meldingen fra Dansk Industri i Finans forleden. Og DI’s direktør, Karsten Dybvad, peger lige netop på det ømme punkt for vækstens fortsættelse: Manglen på nye investeringer.

Regeringen lancerede i februar sin digitaliseringsstrategi med digitale hubs, teknologipagt og digitale platforme. Alt sammen noget, der ser fint ud. Men effekten? Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at der bliver flere sekretariater bemandet med flere embedsmænd. Om det så bliver i udkanten, vandkanten eller på kanten af København. Lige lidt hjælper det. Og den ægte vare - bedre vilkår for risikovillig kapital, som SMV’erne lever af og ånder for – er svær at finde på hylderne.

Mens Regeringen fylder de forreste hylder op, så kigger alle efter den vitamindrik, der skulle sparke gang i SMV’ernes digitale omstilling. I 60’erne var det et investeringsfradrag. Regeringens eget iværksætterpanel foreslog et målrettet og ambitiøst investorfradrag, markant lavere aktieskat og en aktiesparekonto. Gode ideer, som regeringen da også tog til sig. Men det endte med en fortyndet lightudgave uden slagkraft. Cocktailen blev nemlig så udvandet i den politiske behandling, at man kan skylle antabus ned med den. Sådan ser vi i hvert fald på det ude i økosystemet for de små og mellemstore virksomheder og startups.

Men der er stadig muligt at stimulere SMV’ernes investeringer i de digitale vækstdrivere. Man kunne indføre muligheden for straksafskrivning ved køb af digitalt isenkram – fx droner, software, ny webshop, digitaliseret økonomistyring eller et nyt CRM-system og lignende. Investeringer i digitalisering bør kunne afskrives up front op til en vis beløbsstørrelse. Opfordringen fra os er derfor klar: Vi må ud på lageret igen. Vi har brug for den ægte vare på hylderne. Varer, der giver erhvervslivets rygrad mulighed for at skabe produktivitetsvækst og den velstand, vi skal leve af i fremtiden.

Af Jesper Jarlbæk og Jesper Højberg Christensen, formandskabet i interesseforeningen Danish Business Angels, DanBan

Læs også
Top job