Årets mediekamp venter i slaget om storkonflikten
Kampen om løn og vilkår er vigtig. Men kampen om at blive skurk eller helt i offentlighedens øjne er endnu vigtigere
De offentligt ansattes strejkevarsel blev forventeligt mødt med lockout fra arbejdsgiverne. Først varslede statens chefforhandler, innovationsminister Sophie Løhde (V), en lockout af 120.000 statsansatte, og senere valgte Danske Regioner at lockoute ca. 70.000 ansatte. Kommunernes Landsforening fulgte trop ud med en lockout af omkring 250.000 kommunalt ansatte.
Konflikten mellem arbejdstagere og arbejdsgivere er dermed eskaleret et voldsomt niveau op. Spørgsmålet er, hvem der ender som vindere? Her handler det ikke mindst om hvem, der vinder mediekampen og sympatien i offentligheden.
Fagbevægelsen forsøger at lægge pres på arbejdsgiverne i staten, regioner og kommunerne ved at nedlægge arbejdet i en stribe borgernære job. Det handler om at placere aben og sandsynliggøre, at der kan komme en vælgerreaktion, når nu landets sygehuse og skoler bliver strejkeramt. Tanken er, at når først strejkerne bliver en realitet, vil mediebilledet være totalt domineret af historier om forældre, der må tage deres børn med på arbejde og operationer, der må udskydes. Det vil tvinge politikerne tilbage til forhandlingsbordet.
Selvom ingen livsnødvendige bremses, er målet fra fagbevægelsen at skabe frustration, irritation og frygt blandt borgerne og dermed presse arbejdsgiverne. Og det er vel og mærke borgere, som senest til sommer 2019 er vælgere, når der er folketingsvalg.
Derfor er der også allerede nu udbrudt en stor og markant kamp om ord blandt de stridende parter. Michael Ziegler, kommunernes forhandler, har sagt, at det handler om at skåne den danske befolkning. Sophie Løhde var lige så direkte direkte i DR Nyhederne: »Jeg tror, at danskerne vil være totalt uforstående over for, hvis vi skulle havne i den triste situation for alle parter, at vi får en storkonflikt«. Arbejdsgiverne forsøger også at lægge maksimalt pres på fagbevægelsens strejkekasse ved at lockoute alle.
Hvem, der vinder kampen i offentligheden, er endnu uklart. Men begge partner vil sætte alt ind for at påvirke medierne i de kommende dage. Det er en svær balancegang med høj risiko for både fagbevægelse og arbejdsgivere. På den ende side skal de offentlige ledere fx kommunikere, at modparten skubber danskerne mod afgrunden og er djævlen selv. På den anden side skal de på de indre linjer forsøge at finde en løsning og bibeholde et positivt klima. Et klima, der i følge flere historier i pressen er meget ringe i forvejen.
De næste uger afgør, hvem der bliver mediespillets tabere og vindere.