Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Højere bnp-vækst bliver eksklusivt i år

Risikokommentar: Specielt aktiemarkedet holdes pt. oppe på forventningen om stigende global bnp-vækst, men nøgletallene for 1. kvartal har svært ved at danne grobund for yderligere optimisme.

Artiklens øverste billede
Peter Lundgreen er direktør i Lundgreen’s Capital, der rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina.

 

Peter Lundgreen er direktør i Lundgreen’s Capital, der rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina.

Kina

Aktivitetsniveauet i Kinas økonomi er fortsat en anelse over forventningen. Onsdag morgen blev indkøbschefernes forventninger (PMI) i produktionssektoren offentliggjort, og de rammer situationen ganske godt. Med et indeks omkring 51,0 er forventningerne stadig let positive i forhold til et indeks på 50, der er neutralt. Der er altså ikke noget at klage over, men nogen fest bliver det omvendt heller ikke til.

Som grafik et viser, indikerede den årlige vækst i industriproduktionen på 6 pct. i marts det samme.

Tallet er isoleret set højt, men dog den laveste stigning siden august sidste år.

Udviklingen har flere årsager, hvor én er, at det er servicesektoren, som vokser i Kina. Det er et tegn på, at Kinas økonomi udvikles og går i retning af en vestlig økonomi.

Det er en naturlig udvikling, men det jeg ser på er, om regeringens målsætning med en reduktion af den samlede gældspukkel i økonomien rammer den økonomiske vækst for meget.

Desuden bekræfter detaljerne i PMI-indekset, at eksporten mærker et pres. Her har jeg et øje til, om væksten i Europa er helt så stærk ,som vi gerne tror, hvilket kunne forklare en afmattende kinesisk eksport.

Indien

I Indien steg produktionssektorens PMI også i april til 51,6, hvilket er meget lig situationen i Kina. På samme måde er det en stigende indenlandsk efterspørgsel, der i Indien holder humøret samt økonomien oppe. Heller ikke her mærker man en stigende eksport på trods af, at hele finansmarkedet har været meget optimistisk omkring den globale vækst i år. Ifølge PMI-rapporten måler den eksporten til at være på det laveste niveau i fem måneder.

Indiens centralbank ville ellers glædes over en stigende eksport, da landets valutareserver kan komme under pres. Specielt hvis flere af de store centralbanker på et tidspunkt strammer likviditeten, idet jeg så forventer, at der kommer en midlertidig kapitalbevægelse ud af emerging markets-landene. Lige nu handles Indiens rupee på det laveste mod dollaren gennem de seneste 14 måneder.

Centralbanken har forsøgt at øge landets valutareserver, men den samlede udenlandsgæld i Indien er stadig dobbelt så stor som landets valutareserver. Lige nu er der endnu ingen bekymring i finansmarkedet, men USA strammer den monetære politik. Derfor underkender jeg ikke den stigende latente risiko for mindre eller større valutakriser, som jeg mener er ved at opstå i flere emerging markets, hvor Indien også løber en risiko.

Eurozonen

Onsdag var en spændende dag med offentliggørelsen af bnp-væksten for eurozonen, der viste en stigning på 0,4 pct. i forhold til kvartalet før. Forventningen var generelt en vækst på 0,6 pct., hvilket måske ikke lyder af nogen stor forskel, men på bare tre måneder er det signifikant. Tallet er et såkaldt første estimat, og ofte har man endnu ikke fået al data fra den sidste del af kvartalet, som derfor bliver estimeret.

Udfordringen denne gang er, at nøgletallene er blevet dårligere i løbet af kvartalet, og derfor er der risiko for en nedrevidering af væksten for 1. kvartal.

Det hører med til historien, at 1. kvartal var belastet af bl.a. en langtrukken vinter, strejker og influenza. Alligevel kan det ikke underkendes, at væksten i både Frankrig og Italien var skuffende, PMI for produktionssektoren i hele eurozonen falder fortsat, og den månedlige udvikling i detailsalget i Tyskland har været negativ fire måneder i træk.

Tyskland

Inden for eurozonen er Tyskland sin helt egen historie, som vanligt på den stærke måde. Derfor ringer alarmklokkerne heller ikke, fordi detailsalget har oplevet modvind i en periode. Forbrugertilliden er fortsat særdeles stærk, og lønstigningerne bliver fornuftige i år, hvilket er udsigten for de fleste lønmodtagere.

Tyskland har dog et anseeligt mindretal af lønmodtagere, der ikke oplever samme fremgang, hvilket resulterer i en ubalanceret ændring i husholdningernes forbrugsevne. Men specielt de mindre virksomheder er kommet op i vækstgearet igen, således at denne fremgang kan afbøde for et eventuelt afventende privatforbrug.

Hvordan resultatet bliver for 1. kvartal er dog særdeles spændende, men den 15. maj bliver vi klogere, når det første estimat af den tyske bnp-vækst offentliggøres. Bnp-væksttal er ikke altid lige ophidsende, men jeg har på det seneste mødt en række kapitalforvaltere, der alle er positive på aktiemarkedet med den begrundelse, at den globale vækst er i fremgang – et eller andet sted skal den fremgang findes, ellers holder præmissen ikke.

USA

I verdens største økonomi, den amerikanske, bliver bnp-væksten højere i år, men det er indregnet i alle kurser, inklusive i aktiekurserne. Derfor vil finansmarkedet snart spejde efter, om den økonomiske impuls fra skattereformen vil skabe yderligere vækst.

Tallene for 1. kvartal indikerer, at der nu er tegn på løninflation til gavn for væksten. Erhvervslivets investeringer er også fortsat i god form, men selv under disse forhold er væksten ikke så robust, at der ikke pludselig sker nogen drop i en sektor. Det viser f.eks. grafik to med et månedligt fald på 1,7 pct. i byggeaktiviteten mod en forventet stigning på 0,5.

Jeg er ikke i tvivl om, at bnp-vækstraten vil stige i USA i løbet af året, men om væksten bliver så stærk, at hele ejendomssektoren løftes op på et højere aktivitetsniveau, er jeg ikke overbevist om. Udfordringen, som specielt aktieinvestorerne skal arbejde med, er renteforhøjelserne fra den amerikanske centralbank.

Der kommer yderligere to, men jeg argumenterer for tre forhøjelser, og centralbanken er historisk set ikke bange for at hæve med 0,50 pct. i stedet for 0,25 pct., som er takten lige nu, hvilket ville overraske finansmarkederne.

Lundgreen’s Capital rådgiver formuende kunder, virksomheder og kommuner i ind- og udland. Firmaet er repræsenteret i Danmark og Kina. Lundgreen’s Capital driver desuden investeringsforeningen Lundgreen’s China Fund, som investerer i kinesiske aktier og obligationer. Omtales et selskab, som Lundgreens China Fund har investeret i, vil dette fremgå tydeligt af klummen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.