Debat

Frivilligt arbejde siger mere om dig end fine universitetstitler

Når jeg ansætter, er indstilling det element, jeg spørger mest ind til.

Hvad har du gjort, du ikke var nødt til? Hvad har du skabt? Hvem har du hjulpet, og hvad har du lært dig selv? De spørgsmål er måske ikke de første, du tænker på i forhold til din karriere, men faktisk er de fremragende indikatorer på dit værd på arbejdspladsen og dermed din chance for at få drømmejobbet.

Blandt virksomhedsledere er der i senere år sket en ændring i, hvad man ser efter i rekrutteringsprocessen. Især blandt de moderne og innovative virksomheder. Hvor man tidligere så primært på uddannelse, ser flere nu på de indre faktorer. Man kigger efter din indre drivkraft, hvad du er motiveret af, og hvor hårdt du arbejder for at nå dine mål. Kort sagt; din indstilling.

I modsætning til din uddannelse, er din indstilling noget, du arbejder på hele livet. I Danmark har vi et næsten ærbødigt forhold til uddannelse, men uddannelse kan ikke stå alene. En nyuddannet med gode karakterer, men dårlig indstilling er ingen attraktiv ansat, og afslutningen af ens uddannelse bør bestemt ikke være afslutningen på ens professionelle udvikling. Man kan selv tage styring af ens læring og dygtiggøre sig hele livet.

Jeg oplever erhvervslivets nye fokus på indstilling som befriende. Det giver os alle en øget kontrol over vores liv, at vi kan øge vores færdigheder og påvirke vores jobmuligheder. Vi skal ikke længere vente på at få efteruddannelse bevilliget af vores chef, eller gå tilbage på skolebænken i en dyr pause fra arbejdsmarkedet. Forskellen på læring og uddannelse er ofte blot, at der ikke følger et eksamensbevis med det første. Men tit har du slet ikke behov for det stykke papir.

Den bedste måde at vise din gode indstilling, er at gøre noget, der ikke forventes af dig. I skolen forventes gode karakterer af forældrene og lærerne. På arbejdet forventes det, at du producerer og møder til tiden for at modtage din løn. Derfor kan man ikke konkludere nok om din indre motivation fra skole eller arbejde. Hvis du derimod har taget selvstændigt initiativ uden at få noget igen, så beviser du, at du har indre motivation, som er fundamentet i en god indstilling.

Du kan udvise god indstilling på mange måder. Du kan være frivillig lilleputtræner, gå ind i elevrådet, udvikle en app i din fritid, være besøgsven eller skrive en bog. Alle har det til fælles, at du viser initiativ, gennemslagskraft og vedholdenhed.

I min egen karriere som administrerende direktør sad jeg for år siden over for min første bestyrelse. Jeg havde ingen træning i at håndtere en bestyrelse og var meget usikker på min rolle. Udover at læse en masse bøger om emnet, valgte jeg at søge læring ved at blive bestyrelsesmedlem i andre selskaber, gratis. Der kunne jeg observere, hvornår direktørens fremføring var effektiv og identificere svagheder, jeg kunne genkende fra mig selv og dermed rette. I dag læser jeg mange erhvervsbøger hvert år og tager onlinekurser på sider som Udemy, Masterclass og Udacity, som koster helt ned til 100 kr. stykket. Det koster altså ganske lidt.

Du kan udvise god indstilling på mange måder. Du kan være frivillig lilleputtræner, gå ind i elevrådet, udvikle en app i din fritid, være besøgsven eller skrive en bog. Alle har det til fælles, at du viser initiativ, gennemslagskraft og vedholdenhed.

Tine Thygesen, direktør og medlem af regeringens iværksætterpanel.

Når jeg ansætter, er indstilling det element, jeg spørger mest ind til. Derfor har de fleste af mine ansatte en decideret god indstilling. Én har udviklet sit egen open source framework til mobiludvikling, en anden var frivillig ansvarlig for universitetsavisen, og en tredje har været på ungdomslandsholdet. Fælles for dem alle er, at deres villighed til at arbejde hårdt for de mål de sætter sig, er i brug dagligt.

Erhvervsledere kigger meget på indstilling, fordi det er afgørende for, hvordan en person performer. Vi kan lære folk færdigheder, men vi kan ikke ændre deres indstilling. Vi har alle prøvet at have en kollega, som finder alting umuligt, brokker sig konstant, er flaskehals med sit langsomme tempo og dræner sine kollegaer for motivation. Sådanne mennesker er gift for arbejdsglæden. Modsat, smitter motivationen fra mennesker med den rette indstilling, og de forbedrer arbejdsmiljøet omkring sig helt automatisk.

Udover at det er godt for din karriere at dygtiggøre dig, er det en dyb personlig tilfredsstillelse at blive bedre til noget, du selv har valgt. Og det giver øget selvtillid. Så frivilligt arbejde og læring på eget initiativ hvor vi ikke får noget direkte igen, er noget, vi alle bør gøre, uanset hvilket karriereniveau vi er på.

Læs også
Top job