Debat

Blå blok har ro på bagsmækken, men en joker kan spolere valgfreden

Der er højest 10 måneder til valg, og flere målinger viser dødt løb mellem blokkene. Alt er åbent for statsminister Lars Løkke, men en parlamentarisk joker kan spolere festen

De sidste charterfly lander, og sommerhussæsonen er ved at løbe på hæl. Men alt tyder på, at den kommende valgkamp bliver brandvarm. Der er nu dødt løb mellem de to blokke, viser flere meningsmålinger, og i Voxmeters seneste måling har blå blok et knebent flertal med 50,7 pct. af vælgerne. Med den statistiske usikkerhed, der altid ligger i den slags målinger, er det umuligt at spå om udfaldet.

Mens udfaldet af valget er usikkert, er det til gengæld garanteret, at denne finanslov bliver den sidste fra VLAK-regeringen i denne omgang. Alt tyder også på, at valget først kommer efter, at finansloven er landet.

Regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, ønsker tydeligvis ikke et valg, før finansloven er vedtaget. Formand Kristian Thulesen Dahl har meldt ud, at han ønsker hverken at kommet med ultimative krav eller krigsretorik, der potentielt kan presse et efterårsvalg igennem. På partiets sommergruppemøde i Sønderborg forleden opfordrede formanden faktisk direkte til, at man skulle få finansloven igennem i god ro og orden, inden der trykkes på valgknappen.

De formanende ord blev efterfulgt af ønsket om at lægge et loft over antallet af familiesammenføringer, men formanden sagde samtidig, at det ikke er et ultimativt krav. Man vil ikke tvinge et valg igennem på grund af eventuel uenighed om loftet, lød det.

Liberal Alliance, som tidligere har været leveringsdygtig i ultimative krav, er også startet den politiske sæson meget afdæmpet. Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille har gjort det klart, at LA ikke kommer til at gentage sidste års ravage med ufravigelige krav om skattelettelser for finansloven 2019.

Med nogenlunde ro i det parlamentariske bagland har statsminister Lars Løkke Rasmussen gode muligheder for til fulde at udnytte sin ret til at bestemme valgdagen. Lige nu ser det altså ud til, at statsminister Lars Løkke kan ende med at lave et nærmest historisk parlamentarisk comeback, som kun få analytikere havde spået for en håndfuld måneder siden.

Der er dog en joker i horisonten, der risikerer at skabe kaos både før og under valgkampen. Jokeren hedder Nye Borgerlige, som i flere målinger ligger et godt stykke over spærregrænsen. Formand Pernille Vermund har gjort det klart, at partiets mulige mandater ikke må tages for givet. Partiet kræver bl.a. et permanent stop for asylansøgere og at udlændingen skal udvises efter første dom.

Der er givetvis tale om en vis grad af bluff, men sikkert er det, at hvis Nye Borgerlige udgør det parlamentariske flertal for Lars Løkke, vil det udgøre en stor kilde til uro. Oppositionen vil med sikkerhed forsøge at stille spørgsmålstegn ved Vermunds indflydelse på Løkkes samlede politik og ihærdigt forsøge at drive en kile ind i imellem blå bloks partier. Om det er nok til at give socialdemokratiets Mette Frederiksen sejren, er umuligt at sige, men Vermund kan meget vel blive valgets joker.

Af Mads Christian Esbensen, cand.scient.pol., politisk kommentator og partner i lobbyselskabet Policy Group. mce@policygroup.dk.

Læs også
Top job