Debat
0

»Der er noget, vi lige er nødt til at vende, smukke«

Det er åbenlyst forkert at kommme med direkte sexistiske kommentarer på jobbet, men hvor går grænsen egentlig for passende adfærd?

Overskriften kunne være fra en hurtig besked på sms, WhatsApp, Skype, Messenger, LinkedIn eller Snapchat. Men er det egentlig ok, hvis en sådan besked kommer fra en kollega? Det spørgsmål fik jeg for nyligt. Og jeg oplever generelt et stigende behov for lige at vende, hvad der egentlig er i orden - og hvor grænserne går i vores digitale dialog med hinanden.

Forestil dig, at du sidder til et møde en almindelig tirsdag morgen, og en kollega pludselig viser dig et billede, hvor vedkommende kun er iført undertøj. Eller hvis en kollega pifter efter dig i kantinen. Det vil de fleste af os opfatte som upassende og alt for tæt på.

Eksemplerne er tænkte, men ikke urealistiske. Og slet ikke i den digitale verden med kanaler som sms, messenger og snapchat, der har flyttet vores muligheder for langt hurtigere og mere uforpligtende at etablere kontakt til andre.

Det er som udgangspunkt positivt, at vi kan benytte kommunikationskanaler, hvor vi kan være uformelle og frie. Det giver mere dynamik, bedre muligheder for personlig dialog og er med til at styrke vores kollegiale forhold. De nye kommunikationskanaler bringer os tættere sammen.

Men der er også en markant, blind vinkel. Vi kan ikke afkode hinanden fysisk. En tommelfingerregel siger, at mere end 90 procent af kommunikationen mellem mennesker kommer fra kropssproget. Så når vi tager kropssproget, mimikken, stemmen, tempoet og decibel ud af kommunikationen, mister vi afgørende pejlemærker i vores kommunikation med hinanden.

I den digitale dialog prøver vi at erstatte kropssproget med byger af kysse-, smile-, blinke-, måbe- og vrede-emojis for at genskabe nogle af de tabte signaler. Men uanset hvor mange forbløffede eller vrede emojis vi sender, kan det aldrig opveje kollegaens direkte reaktion på at få et upassende billede eller kommentar.                         

Hvad skal vi så gøre som arbejdskolleger? Vi skal kommunikere engageret, personligt og levende med hinanden. Men med tanke på og respekt for, hvordan det stiller modtageren, og at den enkeltes tærskel for, hvornår vedkommende føler sig krænket kan være meget forskellig. Særligt skal chefer – grundet det ulige magtforhold - tænke over, om de sætter en kollega i en situation, hvor det kan være svært at sige fra overfor meget personlig eller måske endda intim dialog.

Kommunikationen skal ske med respekt for både afsender og modtager. Det skal være i orden at sige fra, hvis en dialog rækker længere ud over det professionelle, end man ønsker. Det skal være i orden at reagere på undertoner eller beskeder, man finder upassende.

Og det fungerer i reglen gnidningsløst. Langt, langt de fleste er gode til at håndtere mulighederne for at være personlige og involverende. Heldigvis. Det er med til at skabe levende arbejdspladser, at vi kan kommunikere på nye digitale på tværs af professionelle og private skel.

BRANCHENYT
Læs også