Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Kære investor: Du kan både være grisk og god

Du behøver ikke vælge mellem afkast og bæredygtig adfærd som investor. Du kan tillade dig at være både grådig og etisk på samme tid

Den varme sommer har ikke kun øget besøgstallet på de danske strande og svedet markerne af. Den har også fået debatten om vores indvirkning på klodens tilstand til at rejse sig.

For mens Danmark oplevede den varmeste juni i 26 år, er det naturligt at tale om, hvordan vi påvirker verden omkring os. Og jeg taler ikke kun om at cykle på arbejde eller indføre kødfrie dage – eller om klimaet for den sags skyld, men metaforen lå lige for.

Som investor er det ikke ens opgave at redde verden i forhold til CO2-udledning og arbejdsvilkår, men at disponere over sin kapital, så den yngler på bedste vis. Heldigvis er det muligt at koble økonomisk egoisme og altruisme i dagens investeringsmarked.

Investeringsmarkedet mærker nemlig i disse år, hvordan bæredygtighed – eller ansvarlighed om du vil – er blevet en finansielt målepunkt på linje med afkast. Bæredygtighed i investeringssammenhænge – kaldet ESG (Environmental, Social og Governance), handler om at vurdere, hvordan faktorer som miljø, energiforbrug og genanvendelse; sociale forhold, medarbejdernes ve og vel; og god selskabsledelse, ledelsens bonusordninger og ”donationer” til offentlige figurer, tænkes ind i investeringsligningen.

Flere undersøgelser har dokumenteret en sammenhæng mellem selskabers fokus på ESG-værdier og positive bundlinjer. Eksempelvis publicerede forskerne Gunnar Friede, Timo Busch og Alexander Bassen i 2015 resultaterne af en gennemgang af 2.000 empiriske studier fra 1970erne og frem til i dag.

Resultatet, der blev bragt i The Journal of Sustainable Finance & Investment, peger på, at der i 90 procent af tilfældene er en positiv sammenhæng mellem fokus på ESG og selskabers finansielle resultater.

Nogle investorer går også skridtet videre. De kaster sig ud i såkaldt impact investing og investerer målrettet i projekter med fokus på bæredygtighed på lige fod med afkast – eksempelvis grøn energi eller sociale boligprojekter. Men uanset investorens hensigter kan man bruge kriterierne til at granske og vurdere mulige investeringer – og fravælge de, som ikke lever op til ens krav.

Ved at tænke alt fra miljøpåvirkning til arbejdsforhold ind i investeringsstrategien kan investorer samtidig bedre vurdere det langsigtede potentiale i de cases, pengene placeres i.

Det er ikke tilfældigt, at mange af verdens mest værdifulde selskaber investerer store summer i tiltag som medarbejderpleje. Det sikrer ikke kun loyale ansatte, men fastholder kompetencer, som er nødvendige for, at virksomheden lykkes. På samme måde kan det at ignorere elementer som miljøproblemer eller uretmæssige store ledelsesbonusser på sigt ramme både omdømme og bundlinje – og dermed investorens tegnebog.

Det er alligevel de færreste, som villigt vil placere penge i projekter uden udsigt til udbytte. Min pointe er dog, at vi sagtens kan være lidt griske og hente stærke afkast hjem, mens vi alle bliver en tand mere bæredygtige.

BRANCHENYT
Læs også