Debat

EU's lange farvel til kontanterne

Den Europæiske Centralbank holder fast i kontanterne, mens asiatiske lande udvikler løs på de betalingssystemer, som vi kommer til at bruge i fremtiden.

Chefen for Den Europæiske Centralbank (ECB), Mario Draghi, har slået fast, at der ikke er nogen planer om at udstede en digital valuta, hverken i ECB eller i andre steder i eurozonen.

Selv om kun fire lande (Senegal, Venezuela, Marshalløerne og Tunesien) udbyder en såkaldt Central Bank Digital Currency (CBDC) er centralbankerne i flere asiatiske lande i fuld gang med at udvikle en sådan. I begyndelsen af 2018 offentliggjorde den kinesiske centralbank planerne om at udstede en digital nationalvaluta, i august annoncerede Bank of Thailand deres CBDC-projekt og kort efter offentliggjorde den indiske centralbank en årsrapport, hvor det fremgik, at der var blevet etableret en arbejdsgruppe, som skulle undersøge mulighederne for en national blockchainbaseret valuta.

Mere end halvdelen af klodens befolkning bor i Asien og en stor del af de 4,5 milliarder asiater har i de seneste år taget digitale betalingssystemer som fx Alipay og WeChat Pay til sig. Det var derfor ikke overraskende, da en rapport fra FN for nylig spåede, at disse digitale betalingssystemer ville overhale kredit- og debitkort, som den mest brugte betalingsmetode til e-handel allerede i 2019.

Ganske vist er der hovedsageligt tale om transaktionssystemer, hvor man overfører gammelkendte valutaer fra en konto eller en digital pung til en anden, men det opsigtsvækkende er, at det er de asiatiske virksomheder og de asiatiske befolkninger, som er absolut toneangivende, når det kommer til digitale betalingssystemer. Derfor må man også formode, at det bliver nogle af de asiatiske lande, som viser vejen, når det kommer til digitale nationalvalutaer.

I eurozonen derimod bliver næsten 80 procent af alle handler foretaget med kontanter. Ikke nødvendigvis fordi vi europæere bare elsker krøllede pengesedler. For næsten samtidig med Mario Draghis udtalelse offentliggjorde ECB nemlig en undersøgelse, som viste en stigning i de kontantløse betalinger på 7,9 procent. De europæiske lande er tilsyneladende på vej i samme retning som de asiatiske. Men vi halter lige nu bagefter og i en fremtid, hvor den internationale handel kun kender få landegrænser, kan det få enorm betydning, at de asiatiske lande er i fuld gang med at sætte standarden for de betalingssystemer, som vi og vores børn højst sandsynligt kommer til at bruge.

Læs også