Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Det er ikke, hvad du kan, men hvordan du kan det

Vi bliver alle vurderet hver dag i hundredvis af små situationer. Ikke på hvad vi kan, men på hvad vi udstråler, vi kan. Og som iværksætter skal du mere end nogen anden kunne sælge et budskab, skriver direktør Tine Thygesen.

Han lignede en lille mus, som han stod der foran mig og bad om mere ansvar på jobbet. Fordi han fandt situationen pinlig, undgik han mine øjne. Han havde svært ved at få ordene ud, sikkert af frygt for at virke arrogant. Resultatet var da også det modsatte. Med sine ludende skuldre og vage vendinger fremstod han mere som én, der ikke selv troede på, at han kunne udfylde større sko.

Heldigvis kendte jeg ham. Havde jeg ikke gjort det, havde han ikke fået opgaven. Så havde jeg ubevidst bedømt hans manglende udstråling til, at han ikke ville kunne klare opgaven. Sådan bliver vi alle vurderet hver dag i hundredvis af små situationer. Ikke på hvad vi kan. Men hvad vi udstråler vi kan.

Vi kan kalde det pondus, udstråling, tro på os selv eller selvtillid. Der tales sjældent om nogen af dem i opdragelsen eller karriereplanlægningen. Der tales en masse om den faglige side af at kunne: Uddannelse, træning og færdigheder. Jeg mener, det er en forenkling, som koster os dyrt. For vi bliver ikke kun målt på, hvad vi kan, men i høj grad på hvordan vi leverer det. ”Whether you believe you can or you can’t, you’re right” lød det fra Henry Ford.

Ligesom sportsudøvere træner deres "mentale spil", bør vi alle sammen øve os i at rejse os mentalt

I min verden som iværksætter er selvtillid afgørende. Man skal sælge sig selv og sit firma så overbevisende, at en fremmed får tillid til at ville arbejde for dig, investere i dig eller købe dit produkt. Det er lidt af en opgave. Det handler lige så meget om, hvorvidt du brænder igennem, som hvad du rent faktisk siger.

I dit liv har du dine egne områder, hvor du vil udstråle pondus. Måske et jobinterview, møde med chefen eller eksamen. Lad være med kun at forberede dig fagligt til det, forbered din selvtillid, så du kommer ind og ligner Mbappé efter VM. Man kan nemlig tydeligt fornemme det på mennesker, som ”tror på det”. De udstråler styrke, overskud og energi og giver os lyst til at arbejde sammen med dem. Vi føles deres selvtillid smitter, og vi søger deres nærvær for at få del i succesen.

Det modsatte af selvtillid er også selvforstærkende.

Jeg har prøvet at være arbejdsløs. Da jeg som 22-årig drog til London for at indtage verden, kom det som et chok for mig, at jeg slet ikke kom videre til jobsamtalerne, fordi jeg ingen ”London erfaring” havde. Der gik kun en måned, før jeg begyndte at tvivle på, om jeg var dygtig nok. Derfor kan jeg godt forstå, at langtidsledige mister troen på dem selv. De er nødt til at arbejde med deres selvtillid ikke kun deres CV.

Selvtillid er et undervurderet element i både uddannelse og opdragelse. Det er en skam, for vi gør os selv, vores team og vores børn en tjeneste, hvis vi bevidst træner troen på os selv

Ligesom sportsudøvere træner deres ”mentale spil”, bør vi alle sammen øve os i at rejse os mentalt, når det går skidt, og til at bruge vores små hverdagssejre så den selvtillid vi føler efter en sejr, bruges i næste kamp. Der er ingen af os, der har fuld gennemgående selvtillid, så vi må vælge to-tre områder at træne. De trænes ved små handlinger inden for vores kompetenceniveau, som giver os selvtillid, og ved konstant at presse den eksisterende form lidt over grænsen. Ligesom når man træner en muskel.

Man kan jo ikke altid være på toppen, men jeg har fundet ud af, at man kan påvirke, hvornår man er det, så man er mentalt ovenpå, når det virkelig gælder. Forud for en vigtig præsentation kan du øge chancen for at brænde igennem ved for eksempel at planlægge et møde forinden, som du ved vil gå godt. Det vil give energi. Du kan også sørge for at være veludhvilet og påvirke dit energiniveau med musik. For mig har det vist sig at være værd at bruge tid på mental forberedelse til vigtige møder, hvor det er vitalt, at mødedeltagerne kan mærke, at jeg tror på sagen.

Selvtillid er et undervurderet element i både uddannelse og opdragelse. Det er en skam, for vi gør os selv, vores team og vores børn en tjeneste, hvis vi bevidst træner troen på os selv. Hvis vi tror, vi kan, så kan vi.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.