Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Professor: De digitale ambitioner risikerer at blive en spændetrøje

Det offentlige forsøger hver dag at blive bedre til at lave brugervenlige digitale løsninger. Men nye rigide regler risikerer at spænde ben for arbejdet, skriver professor og forskningskommunikatør.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Bidstrup Stine

Tidligere i år indledte skatteminister Karsten Lauritzen det såkaldt ’skattepolitisk døgn’ med John Maynard Keynes klassiske citat: »Det svære ligger ikke i at udvikle nye ideer, men i at gøre sig fri af de eksisterende.«

Citatet var velvalgt set i lyset af de udfordringer, som vi står overfor i forbindelse med digitaliseringen af ikke bare skatteområdet, men af hele den offentlige sektor. Gennem århundrede har vi udformet love og regler, som er præget af tilføjelser, undtagelser og skøn, hvilket gør dem uhyre svær at systematisere, både for mennesker og it-systemer. Derudover kan vi ikke frigøre os af de foregående årtiers it-historik, som ligeledes er kendetegnet ved lappeløsninger, knopskydninger og forældede koder, som ingen længere forstår betydningen af.

I januar skød et enigt Folketing året i gang ved at indgå en politisk aftale om digitaliseringsklar lovgivning. Et af tiltagets omdrejningspunkter er syv principper, som lovgivere og administratorer skal holde sig for øje, når de udarbejder paragraffer. Fx skal lovgivningen være enkel, den skal understøtte digital kommunikation, muliggøre automatisk sagsbehandling og gøre det muligt at genbruge data på tværs af myndigheder.

Det er alt sammen meget nyttigt, men det vil være naivt at tro, at vi helt kan frigøre os fra fortidens juridiske dynd. Ofte er der nemlig gode grunde til at ændre lovene ved at lave undtagelser og tilføjelser. Hvis lovene ikke fungerer som tilsigtet, vil politikerne ofte forsøge at rode bod på det ved at justere lovene, og det er svært at forestille sig, at vi i fremtiden skal acceptere, at denne del af den demokratiske proces bliver låst fast af digitaliseringen. 

Teknologien skal tage højde for, at vi hele tiden bliver klogere. Vi må acceptere, at vi ikke kan fjerne alle menneskelige skøn, ligesom alle begreber ikke lader sig ensrette. I forskningsprojektet Ecoknow, som er finansiereret af Innovationsfonden, arbejder akademikere, offentlige administratorer og virksomheder sammen om at effektivisere digitaliseringen af sagsbehandlingen i de danske kommuner med fokus på jobcentrene. Sagsbehandlingen er en blanding af forudsigelige og uforudsigelige aktiviteter, hvoraf nogle kan udføres bedre og billigere ved at automatisere, mens andre aktiviteter udføres bedst analogt. Her er det vigtigt at huske, at digitalisering er ikke det samme som automatisering.

Digitalisering er at få teknologi og mennesker til at arbejde sammen. For at lykkes skal der stilles krav til, at teknologien bliver så smidig, at den kan imødekomme bløde vurderinger og skiftende lovgiveres krav om ændringer. Faktisk kan man sige, at digitaliseringsklar lovgivning bør gå hånd i hånd med et krav om lovgivningsklar og fleksibel digitalisering.

af Thomas Hildebrandt, professor, DIKU, Datalogisk Institut på Københavns Universitet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.