Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Husk at takke erhvervslivet for din velfærd

Nationens forståelse og respekt for det erhvervsliv, der skabte fundamentet for vores velstand er i frit fald.

Rasmus Thomsen, PR-rådgiver og klummeskribent.

Prøv at træk vejret engang. Forestil dig, at du klikker ind på DRs, TV2s eller måske Politikens hjemmeside. Et landsdækkende, seriøst medie, men ikke umiddelbart et medie, der har noget større fokus på erhvervslivet. Ovre i højre side kører følgende nyhed:

»Technor i Holstebro har øget overskuddet, og gennem de sidste seks måneder er der ansat yderligere fem timelønnede svejsere. Med disse ansættelser har dansk erhvervsliv sikret samfundet, hvad der ifølge Nationalbankens skøn svarer til 1,23 fuldtidssygeplejerske til det lokale sygehus.«

Urealistisk? Desværre. Men ikke desto mindre ville den være fuldt ud legitimt. For det er jo ikke givet, at der leveres penge til velfærd. Det er ikke givet, at der er penge til at finansiere lægebesøg, folkeskole eller nye børnehaver. Helt basalt er det fra vores erhvervsliv, den værdi kommer.

Derfor var det også tankevækkende, da en afgående departementschef fra udenrigsministeriet, blev interviewet i et talkshow på TV2.  Værten spurgte, om vi stadig kunne tage velstanden for givet. Det mente den afgående departementschef ikke var sikkert. I både svar og spørgsmål ligger helt implicit, at velstand og dermed velfærd er en selvfølge.

Tanken om, at vores rige samfund bygger på vores erhvervslivs evne og styrke, synes i dette tilfælde at være glemt. Måske en fortalelse, måske et øjebliks uopmærksomhed. Men ingen korrektioner bagefter. Ingen påpegning af at erhvervslivet rent faktisk er forudsætningen for den samfundsmodel, vi har opbygget.

Det handler om fejedrengen, der tjener sine første penge. Eller tømrerne, der kravler på taget, eller direktøren, der koordinerer virksomheden bedre end sin konkurrent i Holland, så der kan ansættes flere medarbejdere, der betaler skat. Man hører sjældent den ros i øjeblikket. Omvendt håner politikerne direktøren, der fik en lønforhøjelse.

Vi nærmer os et valg, og det tyder mere og mere på, at størstedelen af politikerne tager velfærden og de midler, den kræver, for givet. Både fra rød og blå side i folketinget vil man bruge flere penge i den offentlige sektor.

Tager politikerne den private sektor for givet? Det virker sådan.

Vi kan se frem til en valgkamp, hvor politikerne enten glemmer erhvervslivets værdiskabende rolle eller skruer op for deres populistiske smædesange, hvor man kalder topcheferne for grådige og moralsk anløbne. Det er derfor vigtigt, at det private erhvervsliv står samlet - og viser stolthed. Det er vores rolle at advare, når politikerne begynder at dele gaver ud. Det er nemlig ikke politikerne, der giver borgere noget. Det er erhvervslivet, der skaber værdierne, som politikerne så vil kradse ind og fordele.

Derfor: Næste gang du kommer ind på skadestuen, så husk at send en kærlig tanke på de private virksomheder, der betaler for os alle. Det må du aldrig tage for givet.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.