Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Var B&O-ledelsen taget på juleferie?

Torsdag mistede investorerne i B&O over en tredjedel af deres penge. Mistilliden rejser sig omkring selskabets vækstplaner og ledelse med bestyrelsesformand Ole Andersen i spidsen.

Per Hansen, investeringsøkonom Nordnet.

Eletronikfirmaet Bang & Olufsens nedjustering ramte investorerne hårdt og torsdag måtte investorerne lægge ryg til en kursafklapsning på 35 procent. Der er mange årsager til den kursmæssige nedsabling, men især én overgår de andre.

Det er efterhånden en del år siden, at Ole Andersen overtog bestyrelsesformandsposten i Bang & Olufsen. Det skortede ikke på ambitionerne og sammen med topchef Tue Mantoni, opstillede de en langsigtet målsætning om, at B&O over tid skulle omsætte for 10 milliarder kroner og tjene 12 procent af omsætningen på bundlinjen.

Planerne var store, men de havde aldrig realismens glans over sig. En målsætning skal være ambitiøs, operationel og realistisk. Det var især sidstnævnte det kneb med. Hen ad vejen er planerne blevet tilpasset virkeligheden, og drømmene lagt på hylden.

Udviklingen i B&O har været succesfuld: i hvert fald hvis den måles ud fra en aktiemarkedssynsvinkel. Ole Andersen, der ellers på mange måder er kommet i bad standing i dansk erhvervsliv, har sat to (måske tre) positive økonomiske fingeraftryk på selskabet.

Det første var i 2015, da Automotive divisionen blev solgt for en drømmepris til højtaleselskabet Harman. B&O modtog 1,17 mia. og over en årrække på 20 år modtager B&O fortsat licensbetalinger, som mindst skal udgøre 12,7 mio. årligt. Salget var genialt, idet Harman var villige til at betale en langt højere pris for Automotive, end den værdi, som aktiviteten havde for B&O. Alt for mange ledelser forstår ikke den værdiskabelse, der ligger i frasalg af aktiviteter, som for andre har en meget større værdi. Bravo.

Pengene fra Automotive gav B&O den fornødne finansielle fleksibilitet til at fortsætte deres udviklingsplaner. Den anden strategisk dygtige beslutning kom et år senere. Her outsourcede B&O deres produktion af TV-apparater til LG Electronics.

De to ting gav muligheden for at løfte indtjeningen, og fik de skrøbelige finanser til at se meget bedre ud. Det indtjeningsmæssige gennembrud kom godt nok først sidste år, men allerede i år iværksatte selskabet et aktietilbagekøbsprogram på op til 485 mio. kr., som stadig løber. Det er nærmest et astronomisk beløb for B&O, som efter torsdagens kurstæsk har en samlet markedsværdi på blot 3,8 milliarder kroner. Ole Andersen har sikkert også haft en medindflydelse i aktietilbagekøbsprogrammet.

Korthuset brast, og et kursfald på 35 procent udtrykker investorernes skepsis: er problemerne forbigående eller strukturelle?

Per Hansen, investeringsøkonom

Pengene til at opkøbe selskabets egne aktier kom kun i mindre omfang fra den løbende indtjening. Fundamentet blev især skabt med salget af Harman. Aktietilbagekøbet og forventningen om det har givetvis haft en ikke-ubetydelig indflydelse på investorernes forventninger. Det udtrykker jo ledelsens og bestyrelsens gode forventninger.

Torsdag gik det galt. Korthuset brast, og et kursfald på 35 procent udtrykker investorernes skepsis: er problemerne forbigående eller strukturelle? Samtidig var kommunikationen af nedjusteringen katastrofal. Ledelsen lukkede i og stillede yderligere informationer i udsigt i januar måned. B&O bad selv om at få kursklø. Manglende information og utilstrækkelig info får investorerne til at danne deres egne forventninger og planlægge for det værste.

Investorerne frygter, at omsætningsvæksten på 10 procent, som man troede var på autopilot, nu kan blive udskiftet med en cyklisk top uden nævneværdig fremtidig stigning. Investorerne ved ikke hvad de skal tro på, og de kan heller ikke gøre andet. Det virkede nærmest om ledelsen var taget på juleferie, da nyheden sprang.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.