Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Lad os præmiere dem, der præmierer erhvervslivet

I stedet for at diskutere hvilke kommuner, der skal tilgodeses med erhvervsområder, så skulle vi i stedet udnytte muligheden for at give kommunerne en konkret økonomisk gevinst, når de tiltrækker flere virksomheder.

Regeringen lancerede for nylig sit seneste projekt med Holmene ved København. Ganske vist var jublen fra erhvervslivet begrænset, men fra kommunerne omkring var der glæde. Den konkrete effekt er nemlig: Arbejdspladser, tilflyttere, der betaler skat, og afledte job i form af eksempelvis butikker.

Ikke overraskende kom den obligatoriske kritik fra provinsen. Borgmestre skal styrke deres position lokalt og kritiserer enhver beslutning, der tilgodeser hovedstaden.

Men ulemperne ved flere erhvervsvirksomheder er faktisk også til at få øje på. Og det er defineret fuldstændigt objektivt. Tung industri belaster vejene, og store lastbiler er enhver forældres skræk. Industri medfører mulig forurening og nye krav til infrastruktur. Derfor ser vi faktisk, at nogle kommuner direkte foretrækker skatteborgere over erhvervsliv. Helt konkret erstatter man et industrikvarter eller kontordomicil med boliger.

Det giver på kort sigt et løft i skatteindtægter, men indskrænker erhvervslivets muligheder for at skabe vækst og velstand. Flere skrækeksempler er begyndt at poppe op, eksempelvis i forbindelse med lukningen af Kolding Havn.

Desværre spænder reglerne ben for en løsning. Regeringen definerer de overordnede regler og skatter, men det er i de enkelte kommuner, at de praktiske tiltag omkring erhvervsfremme finder sted.

Måske burde man overveje en langt mere direkte gevinst for en kommune, når de tiltrækker og gør plads til flere virksomheder? Der er en lang række indirekte gevinster, men vi mangler den konkrete gulerod. Man kunne belønne en kommune med fem procent af kildeskatten fra medarbejderne og lade pengene sive direkte ned i kommunekassen.

Det konkrete økonomiske incitamen ville utvivlsomt hurtigt sætte gang i erhvervstiltag rundt om i kommunerne. Det ville muligvis også få de kommunale politikere til at droppe de enorme mængder af skattekroner, som de brænder af på at smøre regeringen med lobbyarbejde.

BRANCHENYT
Læs også