Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Den sørgeligste markedshistorie i årtier

Det er i virkeligheden relativt få og simple ændringer, der skal til, før afrikanernes formue og indtjening blev mangedoblet på ganske få år.

Artiklens øverste billede
David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest.

Afrika er det næststørste kontinent i verden, ligesom befolkningen er den næstestørste på de syv kontinenter. Afrika er utroligt ressourcerigt, gennemsnitsalderen er meget lav, og befolkningsvæksten vil over de kommende år være den højeste af alle kontinenters. I mange afrikanske lande kan man så og høste to gange om året, og jordboniteten er i top. Dertil kommer, at lønningerne er ekstraordinært lave, og at investeringsniveauerne er nærmest ikkeeksisterende.

Ovenstående karakteristik burde – alt andet lige – få mundvandet på kapitalforvaltere til at løbe, og de burde slås med hinanden om, hvem der først kunne placere penge i Afrika. Alligevel fylder afrikanske aktiver tæt på ingenting i globale porteføljer – hvad enten det drejer sig om aktier eller obligationer.

Årsagen til, at så få tør investere i Afrika, er, at den private ejendomsret er så ringe defineret og respekteret. At afrikanere har mange ressourcer, er en kendsgerning, men det fremgår ofte ikke af officielle oversigter og opgørelser, fordi deres tinglysningssystemer er ringe eller ikkeeksisterende.

Langt de fleste afrikanere bor i et hus og på en grund, og deres ret til dette vil ofte være ubestridt af lokalbefolkningen, men hvis man ikke et skøde på huset og grunden, vil man ikke kunne tage et lån med huset som sikkerhed, når man får en god ide som iværksætter. Det hæmmer mobiliteten, at man skal afregne et hus kontant snarere end at kunne låne via bank eller realkreditsystem, og det skaber grobund for korruption, at tinglysningen er intransparent eller decideret umulig.

Selvom jeg som kapitalforvalter synes, at det er bedrøveligt, at man ikke har et velfungerende marked i Afrika, er det naturligvis intet i sammenligning med de udfordringer og den ofte helt unødvendige lidelse, den almindelige afrikaner må trækkes med hver dag, fordi jeg ikke kan anbringe kapital i Afrika i noget nævneværdigt omfang.

Det er i virkeligheden relativt få og simple ændringer, der skal til, før afrikanernes formue og indtjening blev mangedoblet på ganske få år. De kunne blot lade sig inspirere af Botswana, som er det bedst fungerende land på det afrikanske kontinent. Efter at have fået selvstændighed fra Storbritannien, besluttede botswanerne sig for ikke at gøre noget nævneværdigt ved det juridiske system, som de havde arvet. Det betyder, at Botswana har det sikreste ejendomsretlige fundament på kontinentet, og resultaterne er ikke udeblevet.

Årsagen til, at så få tør investere i Afrika, er, at den private ejendomsret er så ringe defineret og respekteret.

David Bakkegaard Karsbøl, chefstrateg i Sparinvest.

Botswana har den fjerdestørste købekraft per indbygger på kontinentet, og landet har opnået en fænomenal vækst siden selvstændigheden. Med undtagelse af Equatorial Guinea (som fandt olie) har intet andet af de 49 afrikanske lande ifølge Angus Maddisons database opnået så stor en vækst i købekraft per indbygger siden 1950.

Botswana har den højeste score i Heritage Foundations indeks over økonomisk frihed, der måler det juridiske systems transparens og stabilitet, statens og skatternes størrelse samt forretningsklimaet osv. Derved har landet formået at knække, hvad man ellers kunne opfatte som kontinentets forbandelse: nemlig permanent sygdom, armod og subsistenslønninger.

Hvis de øvrige, afrikanske lande blot kopierede Botswanas økonomiske politik og dets juridiske system, ville kontinentet opleve en tsunami af risikovillig kapital fra de øvrige kontinenter, og de ville formentlig opleve næste tocifrede vækstrater over flere årtier. Et Wirtschaftswunder uden sidestykke i historien kan i realiteten løfte levestandarden mere og for flere mennesker end på noget andet tidspunkt. Selv den kinesiske succeshistorie ville blegne.

Men hvad gør afrikanerne? Kapitalforvalterne sidder klar med pengene.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.