Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Sig noget, dig der kørte Falck i grøften

Skelet efter skelet efter skelet. Falcks direktør siden 2017 udstiller igen, hvad han fandt efter sin forgænger.

Anders Heide Mortensen, kommentator og kommunikationsrådgiver

Tale er sølv, men tavshed er guld. Altså når man har forladt direktionskontoret med et skoaftryk i rumpen. Og har fået sin fratrædelsesgodtgørelse. Og har fået de skeletter udstillet offentligt, som ens efterfølger bagefter fandt i firmaets skabe og skuffer. Reglen er at være tavs. Uanset hvad man tillægges af svigt, rod, strategiske fejlvurderinger og anløben moral.

Men i tilfældet Falck vokser behovet for, at den fyrede og skandaleramte ex-direktør, Allan Søgaard Larsen, nu bryder tavsheden.

Hvorfor?

Fordi Allan Søgaard Larsens version af sandheden bliver mere og mere vigtig at få frem. Det gør den blandt andet efter, at hans efterfølger som Falck-topchef siden 2017, Jakob Riis, i denne uge åbnede en ny udstilling af de skeletter, han har fundet efter sin forgænger. Altså Allan Søgaard Larsen.

Jakob Riis holdt sin første skelet-udstilling i november 2017. Hvad han dog ikke havde fundet af fejlslagne opkøb og mislykkede strategier. Jakob Riis fulgte sin offentlige udskamning af Allan Søgaard Larsen op med en kæmpeudrensning i Falcks ledergruppe. Også med billetsalg til cirkusforestillingen.

Så rullede Bios-skandalen, hvor Jakob Riis gentog et par af sine karatespark bagud. I denne uge gik Falck-chefen så i Børsen med skeletfundene fra sin forgængers dynasti. Igen. For eksempel formuleret sådan:

»Hvor fundamental genopbygningen skulle vise sig at blive, vidste jeg ikke. For at være ærlig. Hvis jeg havde haft fuld indsigt i, hvor skidt økonomien var, hvad der lå i bagagen, kulturen, og hvordan strategien skulle vendes 180 grader, havde jeg ikke turdet binde an med opgaven. Oddsene for at lykkes ville objektivt være for små, så det havde været hasarderet, hvis jeg havde kendt til størrelsen.«

Så er det vist kun tumper, der ikke har forstået, at Jakob Riis overtog en camoufleret og uniformeret rotterede i 2017. Eller var det mon knap så slemt?

Allan Søgård Larsens version af sandheden er efterhånden efterspurgt. I januar 2018 erkendte han i et interview at have »gået for hurtigt frem« og ikke have haft tilstrækkeligt fokus på medarbejdernes forståelse af strategien. Derfra lukkede han for boks 1. Nu bør han ærligt talt åbne for boks 1 igen. For der er brug for svar på et par spørgsmål.

For eksempel:

Mener han at have informeret sin bestyrelse loyalt om de problemer, som opkøbsstrategien førte med sig? Og var bestyrelsen efter hans opfattelse indforstået med den ledelsesstil og kultur, der herskede i Falck?

Hvis svaret er ja til begge spørgsmål, bør Falcks bestyrelse give Jakob Riis besked på at lukke sin skelet-udstilling. For så var bestyrelsen vidende om grundtrækkene i de problemer, som Jakob Riis repeterer med stor iver om Falck under Allan Søgaard Larsen.

Derudover:

Hvor tæt blev Allan Søgaard Larsen af sin adjudant i Falck, Peter Goll, holdt informeret om den smudskampagne, som redningsselskabet iværksatte mod konkurrenten Bios?

Hvis han ”kun” vidste, at kommunikationsafdelingen arbejdede med nogle initiativer, der skulle understøtte en generobring af kontrakterne i Region Sydjylland – men ikke vidste, at initiativerne var en nøje tilrettelagt smudskampagne – så er der ikke baggrund for at begå et karaktermord på Allan Søgaard Larsen. Og så må Falcks nuværende ledelse pege på andre end Allan Søgaard Larsen som medansvarlige for den moralske forsumpning.

Så – sig noget. Tak.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.