Debat

Valgkampen kan blive en mavepuster for dansk erhvervsliv

Erhvervslivets vilkår fylder ingenting i vælgernes bevidsthed frem mod valget. Og regeringen har heller ikke gødet jorden for en reform, der vil gøre det billigere at drive virksomhed i Danmark

»Når virksomhederne i Danmark vinder, så vinder hele Danmark« står der på Dansk Industris hjemmeside.

Danmarks suverænt største og mest magtfulde erhvervsorganisation mener, at jo bedre rammevilkår for erhvervslivet i form af eksempelvis lavere selskabsskatter, desto bedre for Danmark. Men det er svært at se den holdning afspejlet blandt politikerne i den offentlige debat.

Vælgerne deler tilsyneladende heller ikke logikken. De fleste vælgerundersøgelser over de vigtigste valgtemaer placerer udlændige- og integrationspolitik, sundhedspolitik og klimapolitik i top-3. Hver tredje vælger (36%) mente i november, at miljø og klima var den vigtigste dagsorden. De to næsthøjest placerede emner var sundhedspolitik og udlændingepolitik (33%), viste undersøgelsen foretaget af Norstat for Jyllands-Posten og Altinget.

Først langt nede af listen finder man temaet 'økonomisk politik', som danskerne vurderer som kun det 7. vigtigste tema for valget. Spørgsmålet er endda, om svarmuligheden i vælgernes øjne overhovedet dækker over erhvervspolitik. Eller om danskerne har opfattet økonomisk politik som andre forhold. På plads nummer otte og ni ser vi arbejdsmarkedspolitik og skattepolitik, men her kan man også tvivle på, om de reelt dækker over erhvervspolitik.

Når man tager virksomhedernes briller på, så må det være nedslående læsning at se, hvad danskere ser som de vigtigste temaer.

Regeringen har heller ikke hjulpet. Kigger man på de store politiske udspil, ser det nedtrykkende ud. Regeringen har ikke fremlagt nogle store og ambitiøse udspil, der lægger op til f.eks. at gøre billigere og lettere at drive virksomhed i Danmark. Når man tænker på, at regeringen har et borgerligt udgangspunkt og serveretten i forhold til udspil, er det overraskende, at erhvervspolitik fylder så lidt i det politiske program, man går til valg på. Senest har vi set den stort anlagte sundhedsreform, og planen om at investere i motorveje og togbaner landet rundt.

Der er åbenlyst mange årsager til, at vi ikke har set de helt store erhvervsudspil. Men det spiller helt sikkert ind, at aksen mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet udgør et nyt centrum i dansk politik. Ingen af dem er klassiske erhvervsvenlige partier med en klar dagsorden om vækst. Begge partier er traditionelle velfærds- og arbejderpartier og fokuserer på netop disse vælgeres ønskelister. Det handler mere end integrations- og sundhedspolitik end vækst og job. Det spiller naturligvis også ind, at det går godt i Danmark, og at arbejdsløshed og lavkonjunktur ikke står og lurer om hjørnet.

Dansk Industri må stå tilbage med en noget lunken følelse, når de kigger ud over det politiske landskab. For uanset hvilken farve regeringen får efter et folketingsvalg, kommer lavere selskabsskat og lignende næppe i første række.

Læs også
Top job