Debat

Det gamle ØK døde i 2015 – samme skæbne rammer nok snart Santa Fe

ØK nærmer sig sin afslutning som Santa Fe. Selskabet bliver næppe mere end 123 år gammelt.

Det er svært at genkende Østasiatiske Kompagni fra 1897 i forklædningen af Santa Fe i dag 122 år efter. Senest om 12 måneder er det kapitel givetvis slut. Enten fordi Santa Fe ved egen kraft og topledelsens utilstrækkelighed er forlist eller ved at aktiviteterne har fundet et nyt og bedre sted at være. Det sidste er for investorerne naturligvis det bedste.

2018 blev endnu et skuffende, ja nærmest skræmmende år for Santa Fe med et underskud tæt på 500 mio. De seneste tre måneder har markeret et nyt lavpunkt i en situation, hvor investorerne ikke troede eller forventede, at det kunne blive værre. Det var dog at gøre regning uden Santa Fe.

Tilbage i 2014 fik investorerne fornemmelsen af, at selskabet – der stadig hed ØK dengang – havde ramt et lavpunkt. Selskabet strakte våben og måtte konstatere, at en markedsledende position for Plumrose ikke var nok til at tjene penge i et af verdens sværeste lande at drive forretning i: Venezuela.

Aktiviteterne blev solgt til en lav pris, og det var tid til at starte på en frisk. Santa Fe blev navnet og 'moving og relocation' blev forretningsområdet. ØK gik fra flere forretningsområder til to, og der skulle bygges videre på den gren, som allerede i nogle år havde været det ene forretningsben.

Geografisk var Santa Fe stærkeste repræsenteret to steder. Europa og Australien. Udfordringen med Australien var, at landets råvaresektor allerede var toppet to-tre år tidligere op til finanskrisen og væksten i Kina var gået ned. Opkøb blev værdidestruerende, og det formentlig sidste punktum i den historie blev sat i forbindelse med, at Santa Fe forærede sine australske aktiviteter væk for én australsk dollar i slutningen af 2018. I den forbindelse var man naturligvis nødsaget til at fjerne den tilbageværende goodwill på balancen.

Det andet ben var Europa. Her har væksten de seneste 10 år været svag, og uden vækst er det svært at være en stærk spiller i en meget fragmenteret industri. Santa Fe har hele tiden været i kapløb med tiden, og når man læser regnskaberne med de mange nedjusteringer for de seneste tre-fire år, kan man næppe komme til anden konklusion, end at udfordringerne løbende er blevet undervurderede. Samtidig har man konsekvent overvurderet mulighederne.

500 millioner kroner i underskud lyder af meget og er også alt for meget for et selskab, som omsætter for omkring 1,5 milliard kroner. Med til historien hører retfærdigvis også, at en meget betydelig del af underskuddet skyldes negative reguleringer og et endelig opgør med fortiden.

Selv når man korrigerer for nedskrivninger, kan man ikke sige andet end, at ledelse og bestyrelse har gjort alt for lidt. Og det, som de har gjort, er gjort for sent.

Per Hansen, investeringsøkonom

Men selv når man korrigerer for nedskrivninger, kan man ikke sige andet end, at ledelse og bestyrelse har gjort alt for lidt. Og det, som de har gjort, er gjort for sent. Et driftsresultat tæt på 0 er milevidt fra at være værdiskabende og fra de 10 procent indtjening på driften for afskrivninger, som Santa Fe selv har sat som målsætning.

ØK nærmer sig sin afslutning som Santa Fe. Selskabet bliver næppe mere end 123 år gammelt. Enten lykkedes det at afsætte aktiviteterne til en anden, eller også vil Santa Fe ved egen utilstrækkelighed og manglende rettidige tilpasning bukke under. Slutdatoen er sat til april næste år, når den finansielle långiver har sat dato for udløb af den finansielle livline.

Der er ingen tid at spilde for investorerne. Hvis bestyrelsen vil blive husket for, at de har gjort noget godt, er det at initiere en salgsproces. NU. Miraklernes tid er ikke forbi, men der skal mere end et sådant til, for at Santa Fe kan køre videre med egen kraft. Energien er væk på samme måde, som der på telefonkonferencen i forbindelse med regnskabet ikke var meget sense of urgency at spore for en ledelse, som sammen med investorerne har måttet konstatere, at 90 procent af aktieværdierne er forsvundet.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS Energisektoren, hvor vi ser på den næste generation af atomkraftreaktorer, som har potentialet til at blive et stort eksporteventyr for Danmark
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også