Debat

Løkke skal kigge i historiebøgerne for at finde optimismen frem

Rød blok sidder på over 55 procent af stemmerne, og det vil kræve et unikt historisk comeback, hvis Lars Løkke skal vinde valget.

Selv om valgkampen blev skudt i gang, mens Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) lå i sygesengen, ser det ud til, at der skal mere til, hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil indhente det solide forspring, som rød blok nu længe har haft.

I Voxmeters måling fra mandag den 13. maj står rød blok til at få 55,5 procent af stemmerne, mens de regeringsstøttende partier står til 44,3 procent. Altså skal blå blok hente over seks procent af stemmerne, for at det står lige. Det er en enormt forspring, der kræver et historisk comeback for at indhente.

Statsministeren Løkke har dog tidligere lavet noget af et comeback - faktisk et af de største comebacks, der er set i nyere politisk historie. Da valget blev udskrevet i 2011, havde Venstre og De Konservative, der dengang udgjorde regeringen, støtte fra 28,9 procent af vælgerne. Da stemmerne var talt op den 15. september, havde 34,3 procent af vælgerne stemt på ét af de to partier, og de to partier havde indhentet hele 5,4 procent under valgkampen.

Et andet udviklingstræk, som Løkke i teorien kan finde støtte i, er spørgsmålet om, hvor sent i valgkampen vælgerne beslutter sig for, hvad de skal stemme. En gruppe topforskere har i den 58-sider lange rapport 'Danske vælgere 1971-2015' gennemanalyseret tal og tendenser, og her fremgår det, at vælgere senere og senere beslutter sig, hvor de vil sætte deres kryds. Hvor næsten 9 af 10 vælgere i 1971 havde besluttet sig, da valget blev udskrevet, så var det ved sidste valg under 50 procent. En vigtig pointe er dog, som professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet har påpeget, at det ikke nødvendigvis betyder, at flere skifter blok eller parti under valgkampen.

Løkke skal under alle omstændigheder hive en kanin op af hatten for at bevare optimismen, og han skal kigge langt tilbage for at finde fortilfælde for, at det kunne lykkes.

Her springer folketingsvalget i 1998 i øjnene. Dengang hed statsministeren Poul Nyrup Rasmussen (S), og han udskrev valget den 19. februar 1998. Ved valgudskrivelsen kunne Nyrup blot mønstre omkring 47 procent af stemmerne, og det gik ikke videre godt undervejs. Omkring en uge før valgdagen var rød blok helt ned og have 46,4 procent.

Men da stemmerne var talt op den 11. marts havde Poul Nyrup ikke bare vundet valget, men Socialdemokratiet og de Radikale, som dengang udgjorde regeringen, havde indhentet hele 4,2 procent og var samlet gået fra en opbakning på 35,6 procent til 39,8 procent. Rød blok vandt dengang med den mindst mulige margin og kunne samlet set mønstre 50,1 procent af stemmerne.

Den tætte valgkamp mellem venstreformand Uffe Ellemann-Jensen og statsminister Poul Nyrup kulminerede med, at Ekstra Bladet før valget skrev om en "træt og sejrsikker Uffe i nat: Den er hjemme". Avisen viste et billede af Ellemann-Jensen i privaten, der tilsyneladende var overbevist om, at han havde vundet. Hvorvidt det var overskriften, der gjorde forskellen, er svært at vurdere, men Mette Frederiksen (S) og Socialdemokratiet vil med statsgaranti ikke hævde, at den er hjemme, før alle krydser er sat. Det ligner unægteligt noget af en udfordring for Lars Løkke.

Læs også
Top job