Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

BREAKING

Danske startups har brug for fem konkrete politiske tiltag

Det skal være nemmere og mere attraktivt for ambitiøse danske startups at hente udenlandske talenter til Danmark, skriver en af stifterne af selskabet Tonsser, der har 14 forskellige nationaliteter ansat.

De to stiftere af Tonsser, Peter Holm (tv.) og Simon Hjære. PR-foto.

Selvom det går bedre i det danske startupmiljø end nogensinde, har vi brug for, at politikerne lytter til de udfordringer, som danske startups har med at tiltrække talent og dermed vokse forretningen.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at den politiske debat er blevet markant ændret med Rasmus Paludans tilstedeværelse som polarisende brik. Valgkampen lignede en kamp om midten, men den har nu fået et betændt og velkendt tema. Det kan få alvorlige følgevirkninger for danske startups i forvejen største udfordring; at lokke internationalt talent til Danmark, herunder særligt it- og teknologiprofiler.

For mens politikerne diskuterer indvandringspolitik og strammere regler, sidder de ambitiøse danske startups og håber på, at vi ikke glemmer den mere optimistiske side af medaljen. Vi skal gøre det attraktivt at flytte, bo og arbejde i Danmark for udenlandske talenter. Det tema drukner dog sandsynligvis i den negative integrationsdebat, som i sidste ende kan skade Danmarks internationale brand.

Danmark er et lillebitte land med langt større ambitioner end vores befolkningstal. Vi er afhængige af, at vi uddanner dygtige folk og indfører iværksætteri i skolen. Men vi er også dybt afhængige af, at internationale softwareudviklere, forskere og erfarne ledere kan lokkes til Danmark. Dette er lige nu det absolut vigtigste punkt for danske startups.

Vi risikerer at tvinge ambitiøse danske startups til at flytte fra Danmark for at finde de folk, de skal bruge for at kunne bygge en organisation og holde væksten. Dette rekrutteringsproblem er langt mere alvorligt og aktuelt for Danmark, end man umiddelbart tænker. For ændrer vi ikke den nuværende udvikling, kommer vi til at se de hurtigt voksende danske startups forsvinde ud af Danmark, før de overhovedet er blevet gode forretninger. De ender i stedet som en amerikansk eller engelsk succeshistorie. Men det er også spiral, der kan gøres positiv ved, at vi uddanner rigtigt og gør det mere attraktivt for internationale talenter at komme til Danmark. Det er yderst konkurrencepræget marked, hvor vi kæmper mod Berlin, Amsterdam og London.

Vi er dybt afhængige af, at internationale softwareudviklere, forskere og erfarne ledere kan lokkes til Danmark. Dette er lige nu det absolut vigtigste punkt for danske startups.

Peter Holm, medstifter og direktør i techselskabet Tonsser.

Først og fremmest hjælper den nuværende integrationsdebat ikke i forhold til at skabe et brand og miljø, som ikke-danskere føler sig tiltrukket af. Denne opgave ligger hos os alle - ikke mindst hos medierne under valgkampen. Men den kommende regering har masser af muligheder for at gøre noget. 

Hos Tonsser er vi et team på ca. 50 mand fordelt på 14 nationaliteter. Vi ville gerne have haft flere, men det er ikke lykkedes at ansætte alle de folk, vi gerne ville. Vi har måtte sande, at det ikke er alle, der er lige vilde med at flytte til Danmark. Det positive er, at de største udfordringer er ret håndgribelige og mulige at gøre noget ved. Det handler om at give startups bedre redskaber til at gøre jobbet mere attraktivt.  

Det første handler om økonomi. De færreste unge virksomheder har penge nok til at være konkurrencedygtige på løn. Derfor er det afgørende, at startups kan tilbyde attraktive aktieprogrammer. I San Francisco, Berlin, London og Amsterdam har man langt mere fordelagtige og mindre bureaukratiske regler for medarbejderaktier. I Storbritannien kan man fastsætte den pris, som medarbejderen betaler for sin aktie, hvilket gør aktieaflønning til et langt mere værdifuldt værktøj for virksomhederne, fordi der er større mulig fortjeneste for medarbejderen.

Forskerordningen, hvor internationale medarbejdere kan slippe med at betale knap 33 procent af deres løn i de første 7 år, er også værd at kigge på. Kravet er, at man bl.a. får minimum 66.000 kroner om måneden. Men kravet tilgodeser især universiteter og etablerede virksomheder, da det er de færreste startups, som kan betale så høj løn. Her bør man etablere en startupordning, hvor virksomheder med under fx fem-syv på bagen kan rekruttere talenter til Danmark på en mere fordelagtig skatteaftale.

Der er tre andre muligheder, man også bør kigge på:

  • Særligt fradrag på boligudgift
  • Særligt fradrag til internationale studerende som får job i Danmark efter endt uddannelse
  • Hjælp til ansættelse af kæreste eller ægtefælle

Situationen er lige nu, at de fleste startups ikke kan finde folk i Danmark. Derfor rekrutterer de internationalt, hvilket er dyrt og bøvlet. Og debatten handler ikke om, at vi dræner statskassen ved at give skattelettelser til udlændinge. Alternativet er nemlig, at de aldrig kommer til Danmark, og at virksomhederne flytter ud af landet for at finde folk. Og så er det ikke de danske startups, som taber. Det er hele Danmark, der taber.

Af Peter Holm, medstifter og direktør i techselskabet Tonsser, der er et globalt community for fodboldtalenter.

BRANCHENYT
Læs også