Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Finansielle herremænd risikerer at få deres egen hvidvaskskandale

Kommentar: Kapitalfondene er sårbare overfor den samme fordømmelse for mangel på samfundsansvar, som bankerne lider under.

Christian Frigast er symbolet på kapitalfondenes fremmarch i Danmark, og han advarede i sin jubilæumstale for 25-året for grundlæggelsen af landets største kapitalfond, at det i fremtiden netop er afgørende at sikre sig omverdenens "license to operate, license to speak og license to earn money".
Foto: Axcel

Det er aldrig fair at generalisere. Men lige som alle banker er blevet hvirvlet ind i en ødelæggende mistillid fra kunder, politikere og myndigheder efter især hvidvaskskandalen i Danske Bank, risikerer kapitalfonde over en bred kam at blive udsat for samme fordømmelse. Det er vigtigere end nogensinde, at dansk erhvervslivs nye herremænd, der kontrollerer over 100 danske virksomheder, indser, at deres formål om at tjene flest mulige penge på at købe, restrukturere og videresælge selskaber ikke længere er nok. Der skal meget mere til, og det haster.

Selv om kapitalfonde gennem deres interesseorganisation, DVCA har kæmpet for at få netop deres ejerform anerkendt på lige fod med erhvervsdrivende fonde og familieejerskab, er der langt igen. Der er åbenlyse fordele ved at smide især mellemstore danske virksomheder ind i en 3-5 års centrifuge af fokuseret forretningsudvikling, professionalisering af ledelsen og ikke mindst en internationalisering, der ofte indeholder et eller flere tilkøb for at komme ud på den anden side som en større, stærkere og mere robust virksomhed med forhåbentlig et lysere vækstpotentiale. Men det overskygges af ugennemsigtige selskabskonstruktioner, skjulte skattearrangementer og til tider mere end særdeles lukrative bonusordninger for ledelse og kapitalfondens partnere. ..

BRANCHENYT
Læs også