Debat

Vi skal have et nationalt og bindende mål for energieffektivitet

Den grønne omstilling kan blive op imod 160 milliarder kroner dyrere frem mod 2050, hvis ikke vi får energieffektiviseringen op i et langt højere gear, skriver bl.a. adm. Kim Fausing fra Danfoss og adm. direktør Mads Nipper fra Grundfos.

Bygninger udgør ca. 40 pct. af vores energiforbrug. Det er afgørende at gøre byggemassen mere energieffektiv og sund, skriver fem erhvervsledere. Foto: Lars Krabbe.

Danmark skal være klimaneutralt i 2050. Vi er glade for, et politisk flertal står bag denne beslutning. Men hvis vi skal i mål med ambitionen, skal vi sætte ind på en række områder. Vi kan ikke nå i mål, hvis vi kun går på ét ben og udbygger den vedvarende energi. Vi skal også fortsætte elektrificeringen af vores samfund og ikke mindst bruge energien mere klogt. Det sidste synes at være forsvundet i debatten.

Over en årrække har vi været vidne til, at energieffektivitet er røget næsten helt ud af ligningen. Der er opstået en politisk og økonomisk ubalance i regnestykket, når det handler om at pege på løsninger til, hvordan vi opnår klimaneutralitet i 2050. 

Forleden lancererede brancheforeningen Synergi sammen med fagbevægelsen, NGO’er og brancheorganisationer en ny analyse af EA Energianalyse, der ligesom Energikommissionen og Klimarådet peger på energieffektivitet som et helt nødvendigt og billigt redskab til at nå vores klimamål. Analysen konkluderer, at vi skal reducere vores energiforbrug i bygninger og i industrien på op mod 33 pct. frem mod 2030, hvis vi vil i mål i 2050 på den billigste måde. Faktisk viser analysen, at hvis vi ikke energieffektiviserer, vil den grønne omstilling frem mod 2050 koste mellem 120-160 mia. kr. mere. Det svarer til udgiften på 3-4 Storebæltsbroer.

Derfor foreslår vi, at Danmark øger ambitionerne og sætter et nationalt og bindende mål for energieffektivitet på 30 pct. i 2030. Bygninger udgør ca. 40 pct. af vores energiforbrug og fire ud af fem bygninger vil også eksistere i 2050. Det er derfor afgørende at se på, hvordan eksisterende bygninger bliver mere energieffektive og sunde.

Energieffektivitet handler nemlig ikke kun om at spare på energien og passe på vores klima. Det handler om konkrete aftryk i vores hverdag. Energieffektive teknologier skaber hver eneste dag beskæftigelse til 45.000 danskere på tværs af landet, heraf to tredjedele vest for Storebælt. Bedre boliger giver os sundere helbred, renoverede skoler med et sundt indeklima øger vores børns læring – og på arbejdspladsen gør det os mere produktive.

Danmark har et gigantisk potentiale for at være udstillingsvindue for hele verden med klimavenlige løsninger, der kan reducere vores energiforbrug. Men desværre er Danmark sakket bagud, viste en rapport fra Concito tidligere på året. Ambitioner og virkemidler halter efter, og derfor må vi om ganske få år aflevere den grønne førertrøje til mere ambitiøse lande.

Og det er skidt nyt. For Danmarks samfundsøkonomi, dansk eksport og beskæftigelse. De grønne job eksisterer, fordi vi har haft førertrøjen på, og det har ledt verdens øjne på Danmark og de danske teknologier.

Verdens appetit på grønne løsninger er eksponentielt stigende, og Danmark står på tærsklen til et grønt eksporteventyr. Det Internationale Energiagentur vurderer, at den globale efterspørgsel på energieffektive løsninger vil stige med 5.000 mia. kr. frem mod 2040 på grund af Paris-aftalen.

Men Danmark risikerer at blive overhalet af lande med højere ambitioner. For det grønne er blevet good business, og det har verden omkring os også opdaget. At miste pusten så kort før mål vil være alvorligt for et lille land som Danmark, der lever af innovation og handel på det globale marked.

Danmark skal fortsat vise globalt lederskab ved at tage de høje ambitioner og gode eksempler med til Bruxelles og FN i New York. Det globale lederskab kommer ikke ved at placere sig i slipstrømmen af andre og sige ’after you, sir’, men ved at vise vejen. Det ved vi fra mange år på det globale marked.

Når en kommende regering indtager ministerierne efter valget, håber vi, de gør det med en køreplan for et klimaneutralt samfund i 2050, der inkluderer energieffektivitet i bygninger og industrien. Vi skal sikre en balanceret grøn omstilling med ambitiøse mål og planer for både energieffektivitet, vedvarende energi og elektrificering. Således kan vi styrke den danske samfundsøkonomi, øge dansk beskæftigelse og dansk eksport. Det er grøn logik.

Godt valg.

Af Kim Fausing, CEO, Danfoss; Mads Nipper, CEO, Grundfos; Jens Birgersson, CEO, ROCKWOOL; David Briggs, CEO, VELUX Gruppen samt Bendt Bendtsen, bestyrelsesformand for SYNERGI.

BRANCHENYT
Læs også