Kære Mette: Glem ikke den digitale omstilling
Jungleloven i den digitale økonomi dikterer, at ‘the winner takes it all,’ så vi har i den grad behov for at komme frem i bussen.
Kære Mette Frederiksen
Der er mange udfordringer for din nye regering: Klima, flere ældre, migration, global sikkerhed. Det hele kræver din opmærksomhed og beslutninger her og nu.
Men der er en dagsorden, du ikke må overse: Danmarks konkurrenceevne afhænger af, hvor godt vores virksomheder i disse år håndterer den digitale omstilling. Som lille land med mange små virksomheder risikerer vi hurtigt at komme bagud, da de store har musklerne.
Det bekymrer mig dybt. Jeg oplever dagligt, hvordan de store teknologibaserede platforms-virksomheder i den grad har sat turboen på for at kapitalisere på potentialet i den digitale omstilling. Jungleloven i den digitale økonomi dikterer, at ‘the winner takes it all,’ så vi har i den grad behov for at komme frem i bussen.
Vores fordel er, at vi hurtigt kan tilpasse os og udvikle nye løsninger. Vi har en dygtig arbejdsstyrke og flere teknologiområder, hvor vi allerede er foran (f.eks. velfærds- og grønne teknologier).
Her er et konkret forslag til tre indsatsområder:
Sikkerhed
Vi lavede for nylig en undersøgelse, hvor fire ud af fem ledere sagde, at de ser den digitale udvikling som alvorligt udfordret, med mindre der sker en forbedring af sikkerheden. Her er et område, hvor staten kan spille en stor rolle, fordi ingen kan klare sikkerhedsudfordringen alene. I Danmark er vi gode til samarbejde. Lad os udnytte det her.
Tillid
På dette felt er vi stærkt positioneret globalt, hvor de amerikanske og kinesiske giganter har store huller i deres forståelse af dataetik, behov for beskyttelse af forbrugerdata og for udvikling af kunstig intelligens, hvor beslutningsprocesser kan dokumenteres.
"Lille Danmark" har forudsætning for at tage en førerposition, men det kræver handling nu, for det er ikke et vindue, der vil være åbent særligt længe.
Digitale kompetencer
Det er helt afgørende, at vi har den rigtige arbejdskraft. Her må vi ikke forfalde til politisk taktik, hvor dette behov sammenblandes med flygtninge og migrantpolitikken eller hvor man tror, at videreuddannelse og omskoling af dansk arbejdskraft alene løser problemet.
Vi har akut brug for kvalificeret uddannet arbejdskraft fra udlandet for at udvikle vores "digitale" konkurrenceevne. Vi har ikke nok af de særlige kompetencer, der er behov for på den korte bane i Danmark. Det er ikke klynk. Det er en realitet!
En åbning på dette område vil gavne erhvervslivet og medfinansiere behovet for øget velfærd. Alle vinder. Samtidig skal vi naturligvis sætte turbo på omskoling, videreuddannelse og yderligere specialisering af vores uddannelser på alle niveauer, så de adresserer de prioriterede digitale discipliner, der vil øge Danmarks profil og konkurrenceevne globalt.
Philip Wiig