Debat

Finansmarkedernes kongeetape nærmer sig

Mads Bech Flarup, investeringsstrateg i BankInvest

Sommeren er over os, og vanen tro cykler toptrimmede mænd i stram lycra de franske landeveje tynde i jagten på hæder og ære i årets Tour de France. Et cykelløb, der har mere tilfælles med de finansielle markeder, end man umiddelbart skulle tro.

Rytterne nærmer sig med hastige pedaltråd kongeetapen, og det samme gør de finansielle markeder. Den amerikanske regnskabssæson blev for alvor skudt i gang i denne uge, og senere på måneden venter et afgørende rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve (Fed). 

Det kan blive nogle skelsættende uger for de finansielle markeder. Vi befinder os i den absolut sene del af en rekordlang ekspansionsfase, hvor aktiemarkedet længe har været begunstiget af medvind fra flere fronter. Den lange periode i medvind synes dog forbi, og vigende global vækst, en gradvis normalisering af pengepolitikken i USA, samt en handelskrig mellem verdens to største nationer tynger verdensøkonomien. 

Virksomhederne skal således træde hårdt i pedalerne for at levere den indtjeningsvækst, som er afgørende for aktieafkastet på længere sigt. Er fundamentet ikke er i orden, kan markedet hurtigt gå sukkerkoldt – og fundamentet slår sprækker. 

Analytikerne forventer i skrivende stund en negativ indtjeningsvækst i det brede amerikanske S&P 500-indeks på knap 3 pct. i andet kvartal, hvor særligt de mere cykliske sektorer ventes at trække ned.

Virksomhederne guider sædvanligvis forventningerne lavere for at kunne overraske positivt, men skulle estimaterne holde, vil det være første indtjeningsrecession i tre år. Flere ledende indikatorer peger mod netop dette, og der er en reel risiko for, at analytikerne har undervurderet vækstafmatningen i et volatilt andet kvartal. 

Virksomhedernes syn på fremtiden vil i denne regnskabssæson sandsynligvis få større betydning end normalt. For hvad tænker virksomhederne egentlig om den globale vækstafmatning og usikkerheden omkring handels- og techkrigen med Kina?

Samtidig kommer regnskabssæsonen på et tidspunkt, hvor prisfastsættelsen på det amerikanske aktiemarked er steget til et niveau, vi senest så kort inden korrektionen i fjerde kvartal sidste år. Det skaber en naturlig sårbarhed i markedet, for luften er som bekendt tynd i de høje bjerge. 

Årets ekstraordinært høje aktieafkast kan tilskrives flere faktorer. Mildere toner fra verdens centralbanker, herunder særligt Fed, har været afgørende. Amerikanske aktier er indtil videre i førertrøjen med et afkast på cirka 20 pct. år-til-dato målt i USD – men aktiestigninger følger ikke nødvendigvis kalenderåret. 

Man skal derfor passe på med at stirre sig blind på et stærkt år-til-dato afkast, som jo i høj grad skyldes et lavt udgangspunkt efter markedskorrektionen i slutningen af 2018. Kigger man i stedet på de seneste 12 måneder, er S&P 500 steget under 10 pct. Globale aktier har i samme periode givet et afkast på ca. 6 pct., som er knapt på niveau med det historiske gennemsnit. 

I øjeblikket lever aktierne mest af alt på håbet om rentenedsættelser fra centralbankerne og har i store træk ignoreret rækken af skuffende økonomiske nøgletal. Aktiefesten risikerer dog at løbe tør for energi, hvis der ikke kommer yderligere doping til økonomien.

Her kommer den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, ind i billedet. Fed har taget konsekvensen af den vigende globale vækst og øgede geopolitiske usikkerhed, og har åbnet for muligheden for en snarlig rentesænkning. Markedet har fuldt indpriset en rentenedsættelse på 0,25 procentpoint på rentemødet senere på måneden - og yderligere 2-3 rentesænkninger á 0,25 procentpoint over det kommende år. 

Spørgsmålet er, om rentesænkninger hjælper i den nuværende situation. I både 2001 og 2007 faldt aktierne i takt med virksomhedernes faldende indtjening, og det kunne de daværende rentesænkninger ikke ændre ved. De amerikanske nøgletal ser fortsat så fornuftige ud, at det ikke er tvingende nødvendigt at sænke renten - med mindre Fed ønsker at være på forkant med udviklingen.

Skulle Fed alligevel vælge at sænke renten 3-4 gange indenfor de næste 12 måneder, er der ikke længere tale om "forsikringsnedsættelser", men derimod om en økonomisk nedtur. Og i et sådant scenarie skal aktierne ned.

Aktiemarkedets stigninger er dermed, isoleret set, inkonsistente med forventningerne til antallet af rentenedsættelser. 

Det helt store spørgsmål er selvfølgelig: Hvem får ret? Bliver det aktiemarkedet, der virker overbeviste om, at Fed kan vende vækstmomentum? Eller bliver det obligationsmarkedet, der indpriser en væsentlig risiko for recession?

Når markederne på et tidspunkt bliver enige, kan det skabe betydelige kurs- og renteudsving. Vi er således i fuld gang med finansmarkedernes svar på dette års kongeetape. I modsætning til Touren er ruten dog ikke givet på forhånd. Det er dermed uvist, om der venter yderligere stigninger forude, eller vi har passeret den højeste top på aktiemarkederne i denne omgang.

Én ting er sikkert. Fundamentet for et fortsat aktieopsving forekommer i skrivende stund mindst lige så usikkert som udsigten til en dansk podieplacering i Paris. 

God Tour!

Læs også