Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Brint kan blive Danmarks næste grønne væksteventyr

Kommentar: Haldor Topsøe har teknologierne, mens Ørsted har de finansielle muskler. Omdannelse af vedvarende energi til grønne brændstoffer i stor skala kræver bare politisk vilje.

Der er masser af teknologier, der kan gøre energiforbruget klimaneutralt, men de kræver typisk store investeringer for at opnå skalafordele og blive rentable. Det kan lade sig gøre, og det viser udviklingen for vindkraft til havs. 
Foto: Arkiv Foto: Finn Frandsen

Det næste eksporteventyr i den danske klynge af energiteknologiske virksomheder kan blive omdannelsen af vedvarende energi til grønt brændstof. Det lyder som en drøm, der kan være med til at løse et hav af de meget store udfordringer, som klimaændringerne rummer. Det er næsten for godt til at være sandt, men det kan også være med til at sætte tempoet for en dansk paradedisciplin, vindkraft til havs, op i gear. Det vil nemlig gøre det muligt at lagre en stor del af den overskudsproduktion af grøn strøm, som et stigende antal havvindmøller producerer, især når det blæser rigtig meget.

Den grønne energikoncern, Ørsted bød i forsommeren på opførslen af en stor havvindmøllepark i Holland. En del af den tilbudte løsning indeholdt produktionen af grøn brint ved hjælp af elektrolyse. Dermed kan vedvarende energi også være med til at gøre tunge industrier og svær transport mere klimavenligt. De kan nemlig bruge brint som brændstof. Det vil også give Ørsted mulighed for at sælge sin overskudsproduktion til en bedre pris, hvor vindmølleparkerne ikke længere modtager økonomisk støtte og er afhængig af markedspriserne...

BRANCHENYT
Læs også