Debat

Kære Minister Flyvende Fuckfinger: Sig noget

Simon Kollerup har været tankevækkende stille de første 30 dage som erhvervsminister.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) har siden sin udnævnelse 27. juni kommenteret to sager. To. Begge per presserådgiver »på grund af ferie« og begge på skrift. Meget kortfattet.

De to sager handlede henholdsvis om kviklån og erhvervslivets kreditklemme. Herudover: Ingen udspil, ingen holdningstilkendegivelser, ingen sommerinterviews, hvor der ventileres idéer og opsendes prøveballoner. Det er skidt.

Kollerup risikerer at falde ind i den sarkastiske karikatur af en minister, som iværksætteren Martin Thorborg hæftede på erhvervsministeren, da han hørte om udnævnelsen: En person, der ikke har nogen erfaring med det område, som han er blevet rigets øverste ansvarlige for, ikke har arbejdet med området og ikke har nogen meninger om. Martin Thorborg kaldte 33-årige Kollerup »en flyvende fuckfinger til dansk erhvervsliv«.

Simon Kollerup er ved at falde ind i Martin Thorborgs karikatur af en minister, der ikke har forfærdeligt meget at berige omverdenen med, og som holder fire ugers sommerferie i klipklapper, uanset hvad pokker der sker omkring ham.

Det er skidt. Allermest for Kollerup selv. En erhvervsminister må hurtigt markere nogle mærkesager, som han m/k vil arbejde særligt for, og nogle grundholdninger, som vil være den pågældendes ledestjerner. Forgængeren, den konservative Rasmus Jarlov, satte ordentlighed i banksektoren på sin dagsorden, og Brian Mikkelsen (K) havde iværksætteri som en hjertesag.

Simon Kollerup er ved at falde ind i Martin Thorborgs karikatur af en minister, der ikke har forfærdeligt meget at berige omverdenen med, og som holder fire ugers sommerferie i klipklapper, uanset hvad pokker der sker omkring ham.

Nu har Minister Flyvende Fuckfinger haft mere end 30 dage i stolen. Uden et pip om mærkesager og grundholdninger. Han læser formentlig de sager, som hans sekretariatschef lægger ind på hans bord eller sender videre til hans sommerhus, og han følger formentlig de indstillinger, som departements- og afdelingscheferne vedhæfter sagerne. Ministerbilen kører ham formentlig til de rigtige adresser, og ministersekretæren lægger formentlig de rigtige møder ind i hans kalender.

Men der skal altså mere til for at være skibets styrmand. Hvis Kollerup mangler en rollemodel, kan spørge sin departementschef, hvordan Jarlov håndterede omverdenens forventninger om, at han skulle levere løsninger på alt muligt på erhvervsområdet. Jarlov fandt løsningen i at formulere sin holdning. Han markerede, hvor han stod. Så kunne regler og oppositionspartier eventuelt spænde ben. Men han markerede en holdning. Det er forskellen på at være styrmand og matros på M/S Erhvervsministeriet.

Simon Kollerup skal til at lægge matrostøjet, hvis han vil tages alvorligt som styrmand. Markere hvad han vil prioritere, og hvad hans grundholdninger er. For eksempel til banksektorens forsigtige varsling af at indføre negative renter på almindelige menneskers opsparing. Eller til kviklånsmarkedets tilsyneladende ustoppelige vækst og ustoppelige renter.

Så, kære Minister Flyvende Fuckfinger: Sig noget.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

Læs også