Debat

Folket med æggene

Danskerne lægger i stor stil deres æg i én kurv. Formuerne er i stor stil koncentrerede om private boliger, samtidigt med at disse er højt gældsatte.

»Der var et folk i landet, De havde fast ejendom blandt andet«.

Sådan starter det berømte H.C. Andersen digt Konen med Æggene (næsten). Digtet har senere lagt grund til det folkekære mundheld om at sprede sin risiko ved ikke at lægge alle sine æg i én kurv.

Danskerne er blandt verdens mest gældsatte folkefærd. Denne gæld er heldigvis mest realkreditlån til relativt lave ydelser, modsvaret af boligmassens store aktiver. Men set fra den enkelte boligejers synspunkt, så tages der alt for store finansielle risici. Gennemsnitsdanskerens formue består mestendels af den private ejerbolig, og den er ofte belånt til grænsen. Man tager altså en relativt lille udbetaling og gearer den mange gange, og bruger et helt liv på at afbetale på en stor gæld, mens man håber på at boligpriserne udvikler sig fordelagtigt. En prisudvikling som i øvrigt er næsten 100 procent ude af dine hænder.

Ingen porteføljeforvalter eller investeringsrådgiver ville nogensinde rådgive en kunde om at lægge næsten hele formuen ind i ét aktiv, geare investering mange gange, for sidenhen at håbe på 2-3 procent om året i afkast i et marked med store cyckliske udsving i værdierne. Ikke desto mindre har vi i Danmark gjort alt, hvad vi kan for at skabe denne uhensigtsmæssighed.

Skattesystemet skaber incitamenter til at koncentrere sine værdier i boligen, de finansielle institutioner tjener mange penge på det, og politikere koncentrerer statsmagten gennem regulering, så folket sidder i saksen. Folk, der har meget at tabe, er nemmere at få til noget.

Skattesystemet skaber incitamenter til at koncentrere sine værdier i boligen, de finansielle institutioner tjener mange penge på det, og politikere koncentrerer statsmagten gennem regulering, så folket sidder i saksen.

Steffen W. Frølund, partner og CMO i Deeds Capital.

I værste fald går folk personligt konkurs når deres indtægter ændrer sig. I mindre grelle tilfælde sidder folk fast i teknisk insolvens, mens de derved er tvunget ind i samfundets arbejder-hamsterhjul for at skaffe penge til låneydelser. I det fleste tilfælde er kombinationen af stor gæld og høje indkomstskatter blot årsag til en kraftigt indskrænket personlig frihed. Dette er i en tid hvor én del af befolkningen vil ned i arbejdstid, en anden vil tidligt på pension og en tredje ønsker skatten ned, så friheden til at vælge livsstil øges. Det burde altså være en vindersag at støtte ændringer på området, da alle tre grupper tilgodeses.

En del af løsningen er, at folk burde kunne indløse en del af deres boligværdi, allerede imens de bliver boende for at sprede den til andre investeringer, uden at det kræver hurtigere hamsterhjul. Det kunne være yderligere pensionsopsparing, så de kan stoppe arbejdslivet, når de ønsker. Det kan også være midler, man reducerer anden gæld med, så hamsterhjulet kører af lyst og ikke nød. De fleste boligejere vil gerne afgive en smule spekulativ fremtidig friværdi i bytte for sikkerhed, frihed og lavere månedlige omkostninger. Folket i landet får derved ejendom blandt andet, i stedet for at have alle deres værdier bundet på én adresse.

Læs også