Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vær den leder, du er som person

Som leder skal man være tro mod sig selv. Og det har nu forhenværende cheftræner fra FC Midtjylland, Kenneth Andersen, i den grad været.

Nu er sommeren kun lige gået, så det kan virke lidt tidligt med kåringer. Alligevel vover jeg pelsen. Årets største ledelsespræstation kommer ikke fra en leder, der løftede toplinjen med 50 procent. Ej heller fra én, der forbedrede en virksomheds bundlinje massivt. Årets med afstand største ledelsespræstation kom fra den nu forhenværende cheftræner for superligaklubben FC Midtjylland, Kenneth Andersen. Han har sagt sit misundelsesværdige job op, fordi han vil være ungdomstræner. Smag lige på den. Helt frivilligt går han fra et prestigefuldt job som cheftræner i toppen af dansk fodbold til en rolle som ungdomstræner. Og utvivlsomt til en mindre løncheck.

Forklaringen er endnu mere fascinerende end historien i sig selv: Kenneth Andersen føler ikke, at det virker rigtigt, at han er cheftræner. Hans kompetencer og potentiale bedre kan folde sig ud med udvikling af klubbens talenter. Han har fulgt sin mavefornemmelse, mens legen stadig var god, fordi han kender sine egne styrker og sine svagheder. Og han tager konsekvensen heraf for at sætte sig selv i den ledelsesrolle, hvor han vurderer, at chancerne for succes - ikke kun som leder, men måske især som menneske - har de bedste vilkår.

Det er intet mindre end fremragende ledelse. Og kæmpe menneskeligt format.

Det er min erfaring, at mange ledere ikke bryder sig om rollen og ansvaret, fordi de dybest set ikke har de personlige kompetencer til at være leder. Men i et præstationssamfund, hvor høj løn og en fin titel er med til at definere os i det sociale hieraki, forføres mange til at påtage sig roller, de slet ikke bryder sig om, og som de som konsekvens heraf ikke formår at løfte. Det har store konsekvenser for en afdeling og hele virksomheden, hvis en leder ikke føler sig tilpas i en ledelsesrolle, og i den sidste ende går det udover dem, der ingen indflydelse på konstruktionen har; medarbejderne.

Den norm bryder Kenneth Andersen med. Og det bliver utvivlsomt en gevinst for alle de mennesker, han omgiver sig med. For de ansatte. For bestyrelsen. Men stensikkert også for hans familie.

BRANCHENYT
Læs også