Ro på - vækstmarkederne er ikke giftige
Der er stadig masser af investeringsmuligheder i udviklingsøkonomierne. Også selvom handelskrigen hærger. Alt tyder nemlig på massiv økonomisk over de næste år
Selvom handelskrigen mellem Kina og USA er eskaleret, og mange investorer søger langt væk fra konfliktens arnested, er der stadig gode muligheder i emerging markets. Striden mellem supermagterne har måske nok betydet, at volatiliteten er tilbage med fuld styrke, men det betyder blot, at der skal investeres selektivt og med fokus på lokal vækst, ikke eksport.
Væksten i udviklingslandene er nemlig stadig attraktiv til trods for det anspændte handelsklima og til trods for, at OECD i maj sænkede vækstprognosen for 2019 for udviklingslandenes fra 4,7 procent til 4,3 procent. Udviklingslandene forventes altså stadig at vokse dobbelt så hurtigt som de mere udviklede lande, hvor OECD kun forventer en vækst på 1,8 procent.
Så det er bestemt stadig i vækstmarkederne, man kan finde mulighederne for en solid investering. Selvom væksten i landene er aftagende, bliver befolkningen nemlig stadig rigere. En ny rapport fra Den Internaionale Valutafond spår, at Asien med Kina i spidsen vil stå for næsten to tredjedele af verdens økonomiske vækst næste år. USA tegner sig til sammenligning for blot 11 pct.
Når et land gennemgår en økonomisk udvikling, sker befolkningens første kontakt med kvalitetsprodukter typisk via udenlandske mærkevarer. Men når de lokale producenter begynder at vokse, begynder forbrugerne ofte at købe lignende lokale produkter til en bedre pris. Ud over prisfordelen har de lokale spillere også den klare fordel, at de kan skabe større brandloyalitet, fordi de forstår kundernes adfærd og værdier bedre. Hvis man kan genkende denne udvikling tidligt i et selskab, er man godt stillet som investor. Også selvom vækstmarkedsaktier generelt anskuet har det svært pga. faldende eksport.
De enorme forskelle på, hvordan selskaberne udvikler sig internt i vækstmarkederne, betyder, at en selektiv strategi kan betale sig. Lige nu har forvalterne i vores emerging markets-fond især et godt øje til sydkoreanske selskaber, for der er stadig selskaber i Sydkorea, der har fuld drøn under vækstkedlerne, se fx på Samsung, der stormer derudaf. Også Kina er et udmærket eksempel på, hvor langt man kan nå med omhyggeligt placerede investeringer i upopulære vækstmarkeder. Da investorerne sidste år flygtede fra landet, investerede forvalterne varsomt og selektivt. Fokus var på selskaber, som baserer deres værdiskabelse på lokal vækst og dermed er mindre eksponeret for fx den risiko, en handelskrig udgør.
Der er med andre ord ingen grund til at løbe skrigende væk, bare fordi væksten ikke er lige så eksplosiv, som den var. Der er stadig muligheder – man må blot kigge sig (endnu) bedre for.