Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Svensk kapitalfond har reelt nøglerne til det gamle ØK

Den finansielle livline sidder nu på Santa Fe’s skæbne. Uden en bæredygtig kerne blev, hvad der en gang var Danmarks største virksomhed, reduceret til en årtier lang afviklingsforretning.

Bestyrelsesformand i Santa Fe, Henning Kruse Petersen, konstaterede tørt på den årlige generalforsamling i foråret, at det havde været et annus horribilis.
 Foto: Mik Eskestad

Et stort kapitel i dansk erhvervshistorie er ved at slutte. Selv de allerstørste optimister må have svært ved at se lyset i det mørke, som omslutter resterne af ØK, det tidligere hæderkronede østasiatiske handelskompagni, der nu lever en forhutlet tilværelse som en kriseramt flytteforretning ved navn Santa Fe. Det er en kliché, at én ulykke sjældent kommer alene. Men de vælter rent faktisk ned over Santa Fe, der for knap halvandet år siden fik en tiltrængt finansiel redningsplanke i den svenske kapitalfond Proventus. Et seks-årigt lån på 300 mio. kr. skulle refinansiere gammel gæld og give musklerne til at restrukturere den globale flytteforretning.

Siden er de internationale markeder for flytninger og udstationeringer nærmest kollapset. Dertil kommer, at flere selskaber er tilkøbt for dyrt, og det har kostet at enten sælge eller lukke aktiviteter ned for at finde ind til en bæredygtig kerne. Det er ikke lykkedes endnu. Det gav et farceagtigt forløb op til aflæggelse af årsregnskabet for 2018, der blev udskudt to gange, låneaftalen med Proventus skulle genforhandles, og det samlede underskud på bundlinjen landede på en halv milliard...

BRANCHENYT
Læs også