Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Sådan vil kvantecomputere revolutionere din verden

Der er en teknologisk tsunami af nye supercomputere på vej over de næste par år. De lynhurtige computere vil særligt forandre tre konkrete områder.

Det lyder som titlen på en ny Jason Bourne-film, men handlingen finder sted inden for teknologi: quantum computing. Kvantecomputere er en teknologisk revolution, der inden for få år vil bevæge sig fra laboratorierne ud på markedet. Når den teknologiske acceleration rammer os, vil det udløse en digital tsunami inden for alt fra maskinlæring til sundhed og sikkerhed.

Mange virksomheder fokuserer i dag på potentialet i teknologier som kunstig intelligens, blockchain og 3D-print. Men til sammenligning er disse blot en forbedring og udbygning af den eksisterende teknologiske ramme. Kvantecomputere vil føre os ind i en helt ny dimension af supercomputere.

Kort fortalt ligger kraften bag kvanteteknologien i beregningshastigheden. Kvantecomputere kan foretage flere beregninger og regne langt hurtigere end normale computere. Kvantecomputere regner i såkaldte qubits. En maskine med 4 qubit giver dig 16 beregninger på samme tid og en maskine med 300 qubit kan foretage flere kalkulationer på samme tid, end der er atomer i universet.

Ifølge forskere kan vi inden for bare 18 måneder nå til quantum supremacy, hvor kvantecomputere løser problemer, som klassiske computere ikke er i stand til. Virksomheder som IBM, Google og Rigetti investerer derfor lige nu massivt i udviklingen af teknologien, og Google har opdaget, at kvantecomputere kan køre nogle af deres algoritmer op til 100 millioner gange hurtigere end konventionelle processorer. Virksomheden D-Wave Systems med kontor i bl.a. Palo Alto i Californien har allerede lanceret “Pegasus”, som med mere end 5.000 qubits er verdens største kvantecomputer. Den ventes at komme på markedet næste år. Det er dog vigtigt at understrege, at det langt fra en lille, bærbar computer, som vi kender fra markedet i dag. Det er computere, der nemt fylder et større kælderrum.

Der er mange industrier, som vil få gavn af kvanteteknologi til simulering, modellering og beregning af store mængder data. Det drejer sig om finans, biomedicin, energi og logistik. Men på især tre områder vil vi se markant forandring.

Maskinlæring. Kunstig intelligens trækker på store mængder data fra tekst, video og billeder. Her vil kvantecomputere kunne analysere disse data langt hurtigere. Der skal dog stadig anvendes traditionel software og computere til at bryde de store datasæt ned i mindre bidder, som så kan analyseres. Kvantemaskiner er nemlig ikke ideelle til at beregne komplekse problemer, men fantastiske til at beregne store mængder af simple kalkulationer, eksempelvis modellering.

Medicin. Kvantecomputere gør det muligt at skabe, simulere og modellere molekylære strukturer på atomniveau. Det bliver afgørende for forskning i fremtidens medicin. Når vi kan modellere og simulere alle interaktioner i eksisterende eller nye lægemidler i de godt 20.000 proteiner, der er kodet i det menneskelige arvemasse, vil vi være i stand til at kurere nye sygdomme og forhåbentlig få nye lægemidler hurtigere på markedet. Kvanteteknologien kan danne grundlaget for, hvordan vi designer og vælger næste generation af medicin og måske bane vejen til at helbrede kræft.

Sikkerhed. Sikkerhed har højeste prioritet for virksomheder, der administrerer forretningskritiske, personfølsomme og økonomiske data. Finansielle institutioner oplever i snit 65 procent flere cyberangreb end andre organisationer. Kvanteteknologi kan - som al anden teknologi - bruges med både gode og dårlige hensigter. Det kan blive et kraftfuldt nyt forsvar til at beskytte mod fremtidige angreb. Men også en stor sikkerhedsrisiko. Med kvantecomputere kommer vi til at se et nye våbenkapløb mellem hackere, stater og virksomheder.

Kvanteteknologien er på alle måder lovende og kan komme hurtigere ud på markedet, end vi umiddelbart tror. Men det kræver massiver investeringer i forskning, it-sikkerhed og veluddannede medarbejdere til at håndtere de nye computere, hvis vi for alvor skal realisere potentialet.

BRANCHENYT
Læs også