Serier

Hårdt brexit afsporer næppe britisk økonomi

Skrækscenarier om et kommende økonomisk kollaps i Storbritannien præger debatten om brexit. Men dommedagsprofetierne baserer sig på en tvivlsom antagelse om et varigt produktivitetstab.

Brexit - britisk farvel til EU

Mange økonomer vurderer, at et brexit uden en exitaftale med EU vil skyde britisk økonomi i sænk. Jeg er noget mindre pessimistisk. Jeg tror ikke på de dommedagsscenarier, der stilles op af mange eksperter, når det kommer til de langsigtede konsekvenser.

Det britiske finansministerium og den velansete London School of Economics har vurderet, at et såkaldt hårdt brexit vil koste britisk økonomi i omegnen af 7-9 pct. af landets bruttonationalprodukt (bnp). De vurderinger bygger på, at produktivitetsvæksten vil aftage i mange år fremover. Det akkumulerer sig over tid og rammer væksten hårdt på den lange bane. Antagelsen virker tvivlsom, og jeg deler derfor ikke pessimismen.

Min vurdering er, at effekten af et hårdt brexit kan være helt ned til 1-2 pct. af britisk bnp. Den vurdering bygger på en antagelse om, at omkostningerne ved at handle med EU for Storbritannien vil stige med 10-15 pct. Det sker som følge af både øgede toldsatser og omkostninger til bl.a. fortoldning og håndtering af varer. Det kan resultere i et tilsvarende fald i Storbritanniens eksport til EU på 10-15 pct.

Men i det regnestykke skal man huske på, at kun 45 pct. af Storbritanniens samlede eksport går til EU. En nedgang på 10-15 pct. i eksporten til EU vil for Storbritannien tilsvarende kun opleves som et fald på 4,5 pct. i den samlede eksport. Det vil dermed kun resultere i en 1-2 procentpoint lavere vækst. Den udregning tager endda ikke højde for et fald i pundet, som kan mindske faldet i eksporten og samtidig mindske importen fra EU.

Selvfølgelig vil en aftale med EU om brexit være at foretrække for britisk økonomi. Men et hårdt brexit er ikke ensbetydende med en afsporing af økonomien.

Man skal også huske, at britisk økonomi faktisk i øjeblikket er i bedre forfatning, end mange forestiller sig. Væksten faldt i seneste kvartal med 0,2 pct., men faldet kommer i en periode, hvor verdensøkonomien generelt er i afmatning og britiske virksomheder investerede mindre af frygt for konsekvenserne af et aftaleløst brexit. Hvis den frygt bliver gjort til skamme, kan et positivt løft til økonomien vende tilbage hurtigere end antaget.

Britisk økonomi oplever også en vækst i reallønnen, hovedsageligt blandt dem, der tjener mindst og bevæger sig mod bedre jobs. Så britisk økonomi har det ikke så skidt, og vil sandsynligvis heller ikke få det i fremtiden.

Et hårdt brexit påvirker selvfølgelig den britiske økonomi, men det er overdrevet, hvis man forestiller sig, at britisk økonomi og resten af verdensøkonomien er på vej ud over afgrunden pga. et aftaleløst brexit. Det tyder det samlede billede af de økonomiske nøgletal for Storbritannien i hvert fald ikke på.

Læs også