Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lex Sydbank: Banker har deres egen ejerlogik

Formanden smuttede og nu står topchef Karen Frøsig tilbage med en ny, ambuteret bestyrelse. Og hvad banken mere konkret vil, er aldeles uklart.

Uroen har ulmet i Sydbank i nogen tid. Banker er en lidt særlig størrelse, når det handler om at passe på værdierne, som kan være meget mere end blot de monetære.

I 2018 kom Sparekassen Nordjylland til Hammershøj med en ca. 30 procent ejerandel i tasken og ønskede at overbevise banken om, at en sammenlægning var en god ide. Det var indlysende rigtigt fra et Ålborg perspektiv, men så ganske anderledes ud lidt længere sydpå. Der kom intet fuldgyldigt ejerskifte ud af de anstrengelser. Danske Andelskassers Bank (DAB) tog en såkaldt giftpille: De bragte ejerfonde på banen, som gældsatte sig på et udfordrende niveau, og som hurtigt ville finde den rigtige og hvide ridder på hesten.

DAB ville ikke overtages. Selvstændighed for banker er vigtig, og særligt jo mindre du er. En overtagelse betyder, at du mister selvbestemmelse, og at beslutningskompetencen rykkes væk. Ideen om, at man bør forstå det fornuftige i et opkøb, er ikke gangbar mønt i den finansielle sektor.

Det er også større pengeinstitutter, som vægrer sig. Det gælder også for bl.a. Sydbank. I sin egen optik er Sydbank en landsdækkende bank, og det er retfærdigvis rigtigt. I hver fald på overfladen. Under overfladen kan man diskutere det. Sydbank er blevet relativt mindre. For fem år siden var banken en klar nr. 4 i Danmark. Men nu gør Nykredit Bank, Handelsbanken, Sparekassen Nordjylland og Ringkøbing Landbobank dem ringen stridig. Sydbank er den af de større banker, som har og haft vanskeligt ved bare at fastholde deres forretningsomfang samlet set.

Det har været en skidt oplevelse at være bankaktionær i de større banker de seneste år med undtagelse af Ringkøbing Landbobank. Sydbanks ledelse skal derfor ikke skoses for, at aktierne er faldet sammen med resten af branchen på grund af velkendte årsager som stigende omkostninger og faldende indtægter.

Ledelsen bør dog lytte til input, reflektere over udviklingen og handle på det. Sydbanks egenkapitalforrentning er nogenlunde halveret. Det kalder på handling. Indtil videre er det ejerne, som har båret hele nedturen, men der findes også andre stakeholders, som kan og bør bidrage.

Det er givetvis de stakeholders, som den afgående bestyrelsesformand Torben Nielsen i nogen tid har gjort opmærksom på. Omkostningerne burde reduceres og det endda ganske kraftigt, og man kommer heller ikke udenom, at ledelsen har ansvaret for resultaterne og bundlinjen.

Man dumper ikke til eksamen, fordi man har de forkerte resultater. Det afgørende er, om man kan dokumentere, hvordan tallene fremkommer. I Sydbanks tilfælde ligger nøglen til en bedre fremtid for ejerne officielt i sloganet om en ”stærkere bank”.

Da meddelelsen om, at formand Torben Nielsen forlod banken, kom ud, var den kortfattig. Uenigheden i direktion og bestyrelse var åbenlys, men hvorfor fortæller de fortsættende kræfter ikke hvad de vil? Hvad er Sydbanks investeringsdna? Det er lige nu et par rigtig gode spørgsmål.

BRANCHENYT
Læs også