Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Grøn omstilling giver os håb for fremtiden

Der er absolut ingen modsætning mellem vækst, eksport og den grønne omstilling. Det er det danske vindeventyr et perfekt bevis på, skriver adm. direktør i Microsoft Danmark Nana Bule og Sofie Carsten Nielsen (R).

Foto: Jens Dresling

Klimakampen er i fuld gang og unge i tusindtal forlanger handling. Verdens ledere stilles til regnskab for deres handlinger i FN og det erkendes bredt, at klimaforandringerne er virkelige, og at de sker nu. Handling er afgørende, og Greta Thunberg har ret. Vi har handlet for lidt og for sent. Hun og hele hendes generation af engagerede unge har en kæmpe ære i, at der nu endelig er skabt momentum for global grøn handling.

Spørgsmålet er nu, hvilke midler vi vælger for at løse klimakrisen? Her står både samfund, virksomheder og privatpersoner over for nogle afgørende valg.

Skal den grønne omstilling skabes ud fra en fortælling om og opfattelse af død og ødelæggelse, hvor vi aflyser enhver form for livsglæde og vækst? Eller skal den ske ud fra håbet om en bedre verden og en renere klode, vi kan efterlade til vores børn og generationer efter dem?

Vi er ikke tvivl. Den grønne omstilling skal sikres ved at tale løsningerne og håbet op – ikke ved at tale fremtiden ned. Og den skal sikres ved, at alle leverer konkret handling.

Heldigvis stepper dansk erhvervsliv ind i klimakampen, og flere virksomheder melder sig på banen for at være en del af løsningen. Dansk Industri har desuden netop har lanceret deres første grønne 2030 plan – og en række pensionskasser er klar til at investere milliarder i den grønne omstilling. Samarbejdet mellem samfund og virksomheder er dermed i fuld gang og det fælles mål er, at fremtiden ligger i grønt og bæredygtigt.

Men udviklingen skal understøttes og alle skal trække med, hvis vi skal i mål med vores ambitioner. Vi har brug for virksomheder, der får nye idéer, opfinder nye teknologier, skaber nye arbejdspladser – og faktisk vokser med den grønne omstilling. Vi skal ikke lægge afstand til vækst, men inspireres af projekter, der både giver vækst og grøn omstilling. Et eksempel på er den danske rådgivnings- og forskningsvirksomhed, DHI GRAS. I et projekt bruger de bruger kunstig intelligens og satellitfotos til at reducere landbrugets vandforbrug i Uganda med 30 pct. Det er en konkret løsning, der afhjælper et konkret problem, hjælper klimaet, skaber udvikling i lokalområder og har dansk vækstpotentiale.

Politik og erhvervsliv er nødt til at gå hånd i hånd, hvis klimakrisen skal løses. Den grønne omstilling kræver gennemgribende forandringer i vores samfund og investeringer for milliarder af kroner. Penge, der kun kan skaffes gennem et dansk erhvervsliv i vækst og udvikling. Vækst og udvikling der kun kan komme, hvis vi understøtter innovation og virksomheder, der får gode idéer.

Denne vækst og innovation skal vi på samfundsniveau bl.a. understøtte gennem massive investeringer i uddannelse og forskning. Her gælder det særligt de tekniske og naturvidenkabelige uddannelser. Vi skal afhjælpe den massive mangel på IT-specialister, som er afgørende for at udvikle nye løsninger, og på forskningsområdet skal der afsættes mere end en milliard kroner til grøn forskning, hvis vi skal i mål.

At satsningerne på uddannelse og forskning sker i symbiose mellem det offentlige og private er afgørende. Det sker f.eks. i samarbejdet mellem Microsoft og Københavns Universitet, hvor fremtidens kvantecomputer udvikles. En kvantecomputer kan håndtere enorme mængder data på rekordtid. Vi taler om det, der tidligere krævede tusindvis af års arbejde udregnet på få minutter. Lykkes det, kan det være en vigtig brik i at åbne helt nye muligheder for at løse klimakrisen.

Morgendagens løsninger kræver nytænkning og risikovillighed. Tænk om man fik et gennembrud på højde med Niels Bohrs forskning om atomet, og Hans Christians Ørsteds opdagelser af elektromagnetismen.

Derfor står det også soleklart, at det er på tide at ændre kursen og fokusere mindre på fravalg. Det er ikke nok at se på f.eks. mindre kød eller færre flyrejser. Vi bliver nødt til at se på nye, innovative klimavenlige løsninger. Og lad os droppe utopien om, at vi skal afskaffe begreber som vækst og udvikling. Vi tror ikke på askese som vejen frem - vi tror på det modsatte. Derfor skal samfund, virksomheder og mennesker aktivt handle og gøre det sammen. 

Den grønne omstilling og vækst er ikke modsatrettede elementer. Se bare på dansk havvind, der er et stort eksporteventyr, og helt afgørende ikke bare for Danmarks, men for den globale grønne omstilling. Ørsteds success er et lysende eksempel. De går forrest og bruger den nyeste teknologi til at sikre Danmark et konkurrencemæssigt forspring f.eks. når de benytter store datamængder fra tusindvis af sensorer i hver enkelt havvindmølle til at optimere placering af havvindmøllerne.

Vi tror på omstilling drevet af mennesker. Mennesker som håber og tror på fremtiden. Ikke mennesker, der frygter den. Mennesker, der kræver handling, og er villige til at handle selv. Vi tror på, at der nu er skabt historisk folkelig opbakning til den grønne omstilling. Den skal vi fastholde og udbygge. Ved at handle sammen. Skabe renere byer. Bedre uddannelser. Mere frihed. Fortsat velstand. Og bedre liv for flere mennesker. Både i Danmark og verden.

Lykkedes vi med den grønne omstilling i samarbejde med erhvervslivet, ligger der et stort vækst- og eksportpotentiale for Danmark. Og det er muligt. Gennem projekter som DHI GRAS og en ny kvantecomputer. Sådanne projekter beviser, at det er muligt at løse klimakrisen - samtidig med at vi giver mennesker flere muligheder.

Af adm. direktør i Microsoft Danmark Nana Bule og politisk ordfører for De Radikale Sofie Carsten Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også