Debat

Sporten kort: Nu giver en Rasmus Klump-konto 0 pct. rente

En bærende bjælke i banksektorens fortælling om sig selv faldt ned i denne uge. Presset af nye tider.

Børn har godt af at lære, at det betaler sig at spare op og lægge til side. Det er derfor, at renten på en Rasmus Klump-konto fra på mandag er 0 procent. Så kan glade børn komme ind i banken med deres sparebøsser og få femkronerne talt op og få et par opmuntrende ord med fra bankassistenten om, at når de kommer ind i banken næste gang, vil pengene på Rasmus Klump-kontoen være blevet mindre værd. På grund af noget, der hedder ”inflation”.

Bankernes forretningsmodel er under pres, når selv varerne i udstillingsvinduet begynder at ligne noget, der kunne have en fremtid i skralderen. Visse voksne kunder får nu negative renter på deres opsparing i banken - og et nøk mere – så gør børn det også. Et nøk mere og så skal søde, små Rasmus Klump-kunder betale penge for at have penge i banken. Ligesom far og mor.

Sydbanks administrerende direktør, Karen Frøsig, var beundringsværdigt ærlig, da hun i denne uge satte ord på, hvad der venter hendes privatkunder: Lavere renter på indlån og højere gebyrer. Det er snak, der er til at forstå. Nu slagtes de sidste dyr på Noahs Ark, for at skibets besætning kan overleve.

Det har givetvis kostet mange kopper kaffe og mange overvejelser at slagte renten på de mindstes opsparing. Symbolværdien er kolossal. Det har nemlig været en bærende bjælke i banksektorens fortælling om sig selv, at den deltog i opdragelsen af børn og unge. Banksektoren lærte den nye generation konsekvenspædagogik: ”Kom med en fyldt sparebøsse eller en børneopsparing, og vi topper op med en høj rente, så du ser din opsparing vokse”, var bankernes fortælling til børn. Og deres forældre, ikke mindst.

I Sydbanks version hed budskabet indtil for ganske nylig: ”Rasmus Klump Konto er en konto til dine børns lommepenge. Pengene vokser nu engang hurtigere på en konto i banken end i skuffen derhjemme”.

Men nej. Det var før, at der udbrød hungersnød på Noahs Ark. Nu vokser søde og fornuftige børns lommepenge nøjagtig lige så hurtigt i en skrivebordsskuffe, en bukselomme, en nettopose eller i et syltetøjsglas som på en konto i Sydbank. Ingen gode er pludselig blevet onde. Det er bare nye tider. Nul- og negativrentetider. Nulrentetiderne presser bankerne på indtjeningen i en sådan grad, at Noah har fundet sin slagterkniv frem.

Ved at give en ekstra høj rente på børn og unges opsparing, fortalte bankerne dem, at de var værdifulde som kunder. Money talks. Ved at give nul i rente på børn og unges opsparing, fortæller bankerne dem, at de er ligegyldige som kunder. Money talks. Bankerne har i bund og grund og målt på bundlinjen ikke brug for de unge.

Nu bliver det spændende, om de unge i bund og grund og målt på bundlinjen har brug for bankerne. Hvad skal et 16-årigt menneske bruge en bank til, der ikke længere har noget værditilbud? Hvorfor høre på en sektor, der derfor ikke længere har en fortælling om, at de gør noget for unge ?

Svaret blæser i vinden.

Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også