Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Aarup-exit udstiller Danske Banks svaghed

Den danske bankverdens måske største ledertalents afgang kan ikke udlægges positivt.

Bestyrelsesformand Karsten Dybvad har med Jacob Aarup-Andersens afgang næsten et helt nyt hold i den øverste ledelse i Danske Bank. Dermed er det i endnu højere grad hans ansvar at få den daglige ledelse til at levere varen og skabe værdi for alle interessenter. 
Foto: Arkiv

Der er noget med at have en topchef i maven. Den vil bare ud. Det er set utallige gange.

De vragede kronprinser – især når de har haft offentlighedens udelte opmærksomhed – har en tendens til indenfor et års tid efter at være blevet forbigået at finde et andet sted at udleve deres ambitioner. Det er på den baggrund ingen overraskelse, at Danske Banks tidligere kronprins Jacob Aarup-Andersen nu skal være topchef i et andet C25-selskab.

Det er imidlertid en overraskelse, at det er blevet kriseramte ISS.

Det er svært at se, at erfaring fra hjørnekontoret i en multinational servicekoncern isoleret set opkvalificerer og forbedrer muligheden for at vende tilbage til toppen af Danske Bank.

Mandagens store kursspring i ISS-aktien viser imidlertid, at der på den ene side er stor tillid til den kommende topchefs evner og ikke mindst på den anden side, at mistilliden til den afgående adm. direktør Jeff Gravenhorst var banket under gulvbrædderne.

Men det kan kun udlægges som et nederlag for Danske Bank, at den nu mister sit mest lovende ledertalent.

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Men det kan kun udlægges som et nederlag for Danske Bank, at den nu mister sit mest lovende ledertalent. Lige meget hvilken udlægning der vælges, kommer Danske Banks bestyrelsesformand Karsten Dybvad til kort for at vende afskeden til noget positivt.

Hvis han har forsøgt at holde på Jacob Aarup-Andersen, er det øjensynligt ikke lykkedes, selv om han i en alder af 42 år bør have alderen til at udvise lidt tålmodighed.

Hvis han bevidst ikke har forsøgt at holde på Jacob Aarup-Andersen, må det bunde i en tilfredshed med styrken i den øvrige daglige topledelse i banken. Den er svær at få øje på. Det samme gælder kontinuiteten.

Der er ikke brug for zig-zag-kurs i toppen af Danmarks største bank. Der skal gives point for en ansvarlig håndtering af hvidvasksagen, efter den nye bestyrelsesformand har taget over. Der var brug for ro på bagsmækken, at signalere en kraftig oprustning af indsatsen mod økonomisk kriminalitet og rykke ved balancen mellem etik og profit.

Men det har haltet på det seneste. Det er især kommet til udtryk ved stædigt at holde fast ved udlodning til aktionærerne under coronakrisens rasen og ikke mindst forslaget om at hæve bestyrelsens honorarer i år.

Karsten Dybvad er blevet tvunget til at padle baglæns på begge områder. Det er dårlig dømmekraft.

Karsten Dybvads opgave med at sikre en effektiv, ansvarlig og kompetent ledelse af Danske Bank er kun blevet større. 

Søren Linding, virksomhedsredaktør

Det siger meget om bestyrelsens fingerspidsfornemmelse. Der mangler tonalitet i bankens udmeldinger, så de harmonerer med de politiske vinde. Det var reelt det, som Karsten Dybvad blev valgt til bestyrelsesformand på.

Danske Bank er en så stor bank i Danmark, at den skal kunne aflæse den politiske dagsorden for at skabe værdi. Med en hollandsk topchef har Jacob Aarup-Andersen været politikernes oplagte indgang til den daglige ledelse. Men det er slut nu.

Karsten Dybvads opgave med at sikre en effektiv, ansvarlig og kompetent ledelse af Danske Bank er kun blevet større.

Søren Linding er virksomhedsredaktør på Finans, fhv. erhvervsredaktør på dagbladet Børsen. Følg ham på @sorenlinding eller finans.dk/minenyheder.

BRANCHENYT
Læs også