Dig, iværksætter, der forsøgte og fejlede – træd frem
Vi elsker de iværksætterhistorier, der ender med en Ferrari og et palæ. Men lad os også høre fra taberne.
Kender du eventyret om Askepot? Forestil dig, at Askepot ikke møder en prins, men en stodder fra Albertslund, der gør hende gravid, og nu bor de i en treværelses og lever af vikarjob og kviklån.
Det er ikke dét eventyr, vi vil høre. Heller ikke oversat til iværksætterdansk. Vi vil høre om vinderne. Vi vil høre, at mod, initiativ og 80 timers arbejdsuger belønnes. Askepot skal ende med sin prins, og iværksætteren skal ende med sin exitpakke på et flercifret millionbeløb fra en kapitalfond.
Iværksætterdronningen Birgit Aabye gav for nylig Askepotfortællingen model iværksætter et los i rumpen. Når hun investerer penge i lovende virksomheder, går hun langt udenom »de der CBS-drenge, der tror, at de skal ud og være milliardærer.«
»Jeg vil ikke sætte penge i folk, hvis største ambition er at få en stor bil. Jeg investerer i dem, der kan finde ud af at kæmpe for deres projekt, og som gerne vil gøre verden til at bedre sted. Jeg vil hellere sætte penge i en energisk negletekniker med en god idé end en selvfed fyr i jakkesæt.«
Birgit Aabys ord er værd at læse to gange. De skubber til den iværksætterfortælling, som middelklassen drikker med sugerør, når der drømmes over den gode lørdagsrødvin. Middelklassen vil høre om techiværksætteren, der satser alt på en idé og ender med at blive milliardær. Middelklassen vil ikke høre om en neglespecialist, der efter 12 år som kontorassistent på rådhuset i Brande tager det store spring og kun får det til at løbe rundt den første lange tid. Gu’ vil den ej.
Det er selve iværksætterfortællingen, der er i spil. Birgit Aaby vil have den til at handle om passion og ukuelighed. Det er en anden fortælling end CBS-drengenes og middelklassens iværksætterfortælling, der handler om en dag at køre Ferrari og flytte ind i et palæ på Dronninggårds Alle i Holte. Neglespecialisten fra Brande, der bliver i Brande og først skifter sin Toyota ud med en lille Audi, da virksomhedens vækstkurve er blevet uimodsigelig, er der ikke noget lørdagsrødvins-eventyr i.
Det samme gælder for to andre iværksætterfortællinger. Den ene fortælling handler om de tusinder af selvstændige, der starter en forretning op, som kører rundt og forsørger en familie, men hverken vokser i bredden eller højden. Nul stjernestøv, nul drama. Set udefra er forskellen til lønmodtagerlivet, at faren m/k i familien ikke har fri på et bestemt tidspunkt hver dag.
Den anden fortælling er stærkt underkommunikeret, som folk i min branche kalder det. Af gode grunde. Det er fortællingen om Askepot, der gør det rigtige og går til bal i sin fine kjole, fuld af forventning, men ender afpillet. Der er både en forretningsplan og en mindre kundeportefølje at starte op på, da far m/k debuterer som iværksætter. Alle kræfter og noget af friværdien er sat bag forsøget. Familien bakker op, og vennerne er fulde af respekt.
Men forretningen vil ikke bære. Det er den korte version af en lang historie. De økonomiske reserver til at komme i gang på tæres op, mens omsætningen står stille, og svarene på vennernes spørgsmål bliver tiltagende vage. Hvordan eksperimentet slutter? Det slutter, da banken eller ægtefællen eller iværksætteren selv en dag sætter klare ord på, hvor det bærer hen.
Dén iværksætterfortælling er der også. De er derude, iværksætterne, der gik ned med idéen, butikken, planen og drømmen. Der er bare meget, meget lidt efterspørgsel efter deres iværksætterfortælling. Jo, den kan gå an som gys- og gruanekdote i et sluttet selskab, men da eventyret ender ulykkeligt, er der hverken en pressehistorie eller en rødvinsfortælling i sagen. Middelklassen vil høre Ferrari- og palæfortællingen, når propperne er taget af et par gode flasker lørdag aften.
Men den iværksætterfortælling er altså digt. Eller - den er i familie med fortællingen om at vinde førstepræmien i Eurojackpot. Man kan godt vinde. Absolut. Sandsynligheden er bare lille. 1:95.344.200.
Derfor, dig, der forsøgte og fejlede som iværksætter – træd frem. Du hører lige så meget med i den store iværksætterfortælling som Jesper Buch’erne og Martin Thorborg’erne.
Anders Heide Mortensen er kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.
Anders Heide Mortensen