Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Streamingtjenester sviner lige så meget som hele Chile

Streaming og lagring af data er årsag til et stigende strømforbrug på verdensplan, og datacentre spås i 2025 at forbruge cirka 20 procent af al verdens strøm.

Hver gang du ser en halv times Netflix, udleder det 1,6 kg CO2. På verdensplan udleder Netflix og de andre streamingtjenester 102 megaton CO2 om året – det samme som hele Chile.

Streaming – og lagring – af data kræver højere og højere kapacitet fra vores datacentre, og resultatet er et stigende strømforbrug på verdensplan. Faktisk forventes datacentre i 2025 at forbruge cirka 20 procent af al verdens strøm. Det viser studier fra ekspertisecenteret for energi, klima og bæredygtig udvikling, UNEP DTU Partnership

Det er voldsomme tal, og vores behov for lagring af data bliver næppe mindre de kommende år. Løsningen må derfor findes i datacentrene, og der er også allerede fokus på, at nye datacentre i Danmark skal bygges, så de bliver CO2-neutrale. Men hvad med de eksisterende datacentre?

Hvis vi for alvor skal begrænse energiforbruget og CO2-udledningen fra datacentre, er det, efter min mening, lige så vigtigt – hvis ikke vigtigere – at vi energioptimerer eksisterende datacentre og serverrum, hvor der faktisk er et enormt potentiale for at spare strøm. Det vil i første omgang være en udgift, men på sigt vil man spare både energi og penge på optimeringerne. I mine øjne er der i virkeligheden ikke noget fornuftigt alternativ.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at optimere sin lagring af data, så den bliver mere miljøvenlig. Det gælder både store og små virksomheder.

I Danmark har det gennemsnitlige datacenter en såkaldt C-rating i energieffektivitet, hvilket er en middelkarakter. Det er her vi skal sætte ind, og det behøver ikke være en uoverskuelig opgave. Hos GlobalConnect har vi arbejdet intensivt med at nedbringe CO2-udledningen fra vores datacentre gennem de sidste to år. Vi har optimeret, udskiftet og konsolideret servere, storage og kølesystemer i datacentrene, og vi har opdateret software og hardware samt tilpasse nødstrøms- og køleanlæg. Som resultat er datacentrene gået fra en C-rating til en A-rating i energioptimering, og vi har opnået en CO-besparelse på 572 ton. Noget som giver både os og vores kunder en grønnere profil, og som samtidig gavner miljøet.

Op mod 50 procent af Danmarks datatrafik løber gennem GlobalConnects infrastruktur, og derfor har vi et naturligt ansvar for at gå forrest i kampen om at mindske energiforbrug og miljøaftryk. Men det betyder ikke, at andre kan læne sig tilbage. Alle virksomheder, der bruger datacentre eller har deres egne, bør påtage sig et ansvar. For hvis det kun er få virksomheder, der optimerer, rykker det ikke nok.

Virksomheder, der har deres egne datacentre, bør investere i at energioptimere dem. Det er vigtigt, at udstyret i datacentrene kan køre ved højere temperaturer, end der før har været behov for. Der skal være fokus på den rette køling af servere og på at genbruge varme. Samtidig bør man som virksomhed stille højere krav til bæredygtighed i strømforbrug, når der indkøbes hardware hos leverandører. Og mener man, at investeringen i at opgradere sit eget udstyr er for stor, bør man flytte sin lagring af data til grønne datacentre.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at optimere sin lagring af data, så den bliver mere miljøvenlig. Det gælder både store og små virksomheder. Der er ingen undskyldning for ikke at gøre noget. Det er bare at komme i gang.

BRANCHENYT
Læs også