Debat

Klimaudfordringer kalder på ny mødekultur

Klimakrisen tvinger os til at nytænke vores mødekultur. Er virtuelle møder vejen frem?

Det er ikke muligt for alle, at rejse med en nul-udledningsbåd, som det er for Greta Thunberg. Foto: Ilze Filks

Den nyligt afholdte klimakonference COP25, der fandt sted i Madrid i Spanien, var endnu en mulighed for verdenssamfundet til at gribe ind over for den akutte klimakrise.

Det er indlysende, at vi hver især er nødt til at bidrage, og at det skal ske på tværs af vores personlige og professionelle liv. Men for at styrke vores bidrag på den professionelle bane er vi først nødt til at ryste forældede forudindtagelser om teknologi af os. Det er eksempelvis tid til at komme over frygten for at bruge videokonferenceudstyr, eftersom video bringer os tættere på vores kolleger, når vi ikke er i stand til at mødes fysisk.

Arbejde er noget, vi gør, og ikke et sted, vi tager hen. Vi mødes og samarbejder med vores kolleger for at opnå vores daglige forretningsmål – om det er ansigt til ansigt eller virtuelt via email, instant messaging eller audio- og videomøder.

For mange vil det sandsynligvis være en hård kamp at få lov til at bruge en måned på at rejse med en nul-udledningsbåd, ligesom Greta Thunberg, for at deltage fysisk i et møde, men vi er alle nødt til at gøre vores del for at genoprette en miljømæssig balance.

Et virtuelt møde kan være lige så produktivt som et gammeldags fysisk møde, så længe medarbejderne er udstyret med de rigtige teknologiske løsninger på arbejdspladsen.

Møder ansigt til ansigt bliver ikke overflødige, da behovet for at samarbejde altid vil eksistere. Men vi kan minimere den tid, som vi bruger i luften eller i bilen. Det kan gøre en reel forskel, hvis vi kombinerer muligheder for agilt arbejde og fjernarbejde samt træner medarbejdere i at træffe beslutninger om, hvorvidt de skal rejse eller ej.

Europæiske medarbejdere er allerede i gang med forandringen. En ny undersøgelse fra den tyske rejseforening German Travel Association (DRV) viser, at 49 pct. af virksomheder bruger videokonferenceudstyr som supplement til fysiske møder.

Andre virksomheder prøver at rejse på mere bæredygtige måder og få mest muligt ud af deres rejser ved at planlægge klynger af møder på hver enkelt forretningsrejse. Fjernarbejde er helt afgjort ved at bryde igennem i Norden, og ifølge undersøgelsen Smart 2020, foretaget af NGO’en The Climate Group, kan det potentielt føre til en global CO2-reduktion på 80 mio. ton, hvis vi supplerer med flere videomøder i vores arbejde.

Alle møder kan, uanset om de er fysiske eller digitale, være både agenda-fokuserede og relationsskabende. Du kan deltage i et improviseret møde med dine kolleger i Microsoft Teams eller Skype for Business – præcis som du ellers ville gøre i et lille mødelokale eller et “Huddle Room”, når I har brug for hurtig at vende en opgave på kontoret.

Et virtuelt møde kan være lige så produktivt som et gammeldags fysisk møde, så længe medarbejderne er udstyret med de rigtige teknologiske løsninger på arbejdspladsen, samtidig med at effektiv træning og support er tilgængelig. Det vil ikke bare gøre, at medarbejdere tager teknologien til sig på tværs af organisationen, men vil også skabe den menneskelige forbindelse og samarbejde mellem kollegaer, der vil afhjælpe udfordringerne ved fysisk afstand.

Studier viser, at kun 7 pct. af vores kommunikation bygger på ord, mens cirka 38 pct. opnås gennem stemmeføring og tonefald, og 55 pct. af kommunikation bliver til gennem visuelle signaler som kropssprog og ansigtsudtryk. I dag gør samarbejdsteknologi – både hardware og software – det muligt for medarbejdere ubesværet at kommunikere gennem visuelle signaler, stemmeføring og ord, og de virtuelle møder mellem fysisk adskilte kolleger føles ikke længere anderledes end at være fysisk til stede i det samme mødelokale.

En virksomheds miljøindsats indgår i stigende grad som en overvejelse i jobsøgning, specielt hos den hyper-forbundne yngre generation, som har alle virksomhedens tal lige ved hånden, bogstaveligt talt, i form af en mobiltelefon. Heldigvis går miljøhensyn og omkostningseffektivitet hånd i hånd, når den rigtige teknologi er i brug på arbejdspladsen.

Læs også
Top job