Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Nyt it-system til bekæmpelse af hvidvask bør fremtidssikres

Hvis deling af bankkunders data bliver taget i brug som våben i kampen mod hvidvask, skal vi være opmærksomme på de potentielle, langsigtede følger for de mange lovlydige mennesker.

Artiklens øverste billede
Foto: AP Photo/Richard Drew, file

Finans Danmarks Hvidvask Task Force offentliggjorte for nyligt 25 konkrete forslag til bekæmpelse af hvidvask og terrorfinansiering.

Task forcen anbefaler bl.a., at »der etableres et bredere samarbejde, når det gælder fælles it-løsninger med hensyn til hvidvaskbekæmpelse (AML) – og måske bredere bekæmpelse af økonomisk kriminalitet.« Det lyder jo egentlig fint. Vi kan stort set alle forenes i kampen mod økonomisk kriminalitet og terror. Det er imidlertid sværere at blive enige om, hvad en øget deling af vores bankdata vil betyde for de mange lovlydige danskere på lang sigt.

I diskussionen om, hvem der skal have adgang til vores private data, høres det ofte, at vi sagtens kan dele vores data, hvis vi ikke har noget at skjule. Ergo: Hvis du ikke vil dele dine data, går du nok og gemmer på noget. Der kan dog være mange gode grunde til, at vi skal begrænse delingen af lovlydige borgeres data.

Hvis tillidsforholdet mellem staten, bankerne og borgere bliver udfordret i de kommende årtier, vil skaden være sket, idet data allerede er delt.

Data bliver spået at være fremtidens guld. Det er allerede uhyre værdifuldt for virksomheder som f.eks. Google, Apple og Facebook, og det er det bl.a. fordi, at vores data giver myndigheder og virksomheder en række muligheder for at kontrollere og påvirke vores adfærd. I Danmark har borgerne generelt tillid til, at offentlige myndigheder og store virksomheder bruger borgernes data til de formål, som der er givet lov til, men hvis tillidsforholdet mellem staten, bankerne og borgere bliver udfordret i de kommende årtier, vil skaden være sket, idet data allerede er delt.

Tilliden til, at vores digitale data er tilstrækkeligt beskyttet, og at de bliver brugt som tilsigtet, er sårbar overfor både politiske systemskift og udefrakommende angreb. Vi bør derfor være påpasselige med at dele data med let hånd for at fange forbrydere nu og her. Derudover mangler vi viden om, hvordan den generelle brug af data og overvågning påvirker vores samfund og sociale liv. Hvilken betydning har f.eks. Facebooks brug af vores data for den politiske debat og dermed vores demokrati? Hvilket fællesskab og kollektive værdier skaber vi med øget centralisering af data og mulighed for kontrol?

På IT-Universitetet undersøger forskerne bag projektet Data as Relation bl.a., hvordan data bliver genereret og brugt af staten og virksomhederne, og hvilken betydning det har for os alle sammen. Viden fra dette og andre lignende projekter bør bruges til at sikre, at almindelige lovlydige borgere, deres børn og børnebørn også kan leve med øget overvågning af deres økonomiske gøren og laden. Ikke mindst fordi man kan forvente, at de hardcore økonomisk kriminelle og terroristerne nok skal finde nye metoder til at opbevare og overføre deres værdier, såfremt et fælles it-system til øget datadeling ser dagens lys. Dermed kan det blive de borgere, som ikke har noget at skjule, som bliver hårdest ramt.

Christopher Gad, lektor, IT-Universitetet og Jari Kickbusch, forskningskommunikatør, IT-Universitetet

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.