Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Dyr efteruddannelse spænder alvorligt ben for vækst

Vi bliver nødt til at investere mere i efteruddannelse.

Hvis flere skal blive længere på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage eller falde ud af det, så kommer vi i Danmark ikke udenom investeringer i uddannelse.

En ny undersøgelse fra DEA, som Finans breakede forleden, viser det sort på hvidt: Har du taget efteruddannelse som 60- til 64-årig, så har du større sandsynlighed for at være i beskæftigelse som 65-årig.

For dansk økonomis skyld må man håbe, at de nye resultater kan være med til at punktere enhver forestilling om, at efteruddannelse ikke kan betale sig, når man har passeret de 50. Efteruddannelse er afgørende for alle – på tværs af alder og baggrund. For et omskifteligt arbejdsmarked stiller større og større krav til, hvad man skal kunne for at modsvare virksomheder og andre arbejdspladsers behov.

Derfor er det dybt problematisk, at uddannelsessystemet ikke er godt nok gearet til livslang læring. Kun 1,4 pct. af de midler, staten i dag bruger på videregående uddannelse, går til efter- og videreuddannelse. Vil man opgradere sin faglighed efter nogle år i job, brager man ind i en økonomisk barriere, som ikke findes i det ordinære system: Det koster dyrt i deltagergebyr. Og oveni er SVU’en lav, og rigtig mange er ikke berettiget til den.

Netop økonomiske barrierer har betydning for, hvor mange der vælger at videreuddanne sig. Ifølge en ny analyse fra Undervisnings- og Forskningsministeriet, peger uddannelsesinstitutionerne på en klar tendens: Penge fra kompetencefonde og Omstillingsfonden får flere til at tage efteruddannelse.

Så når finanslovsforhandlingerne ruller netop nu, bør det stå højt på dagsordenen at styrke efter- og videreuddannelse. Og der er god grund til at glæde sig over beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards nylige udmelding om behovet for en samlet reform indenfor opkvalificering og videreuddannelse.

For skal Danmark kunne udnytte det potentiale for at skabe job og vækst, som grøn omstilling, digitalisering og nye teknologier bærer med sig, kræver det selvsagt arbejdskraft, som har kompetencerne til det. Nu og i fremtiden.

FINANS giver dig overblik
Erhvervslivet og verden er i forandring i disse dage, hvilket har betydet store omvæltninger og en stor strøm af nyheder. Vi udvælger hver dag de væsentligste erhvervsnyheder og samler dem i vores nyhedsbreve.
Tilmeld dig her
BRANCHENYT
Læs også