Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Grøn fond skal booste dansk klima-eksport

EKF Danmarks Eksportkredit får fra 2020 en ekstra ramme på 14 milliarder kr. til at styrke danske virksomheders eksport af klimaløsninger. Den ekstra ramme kommer en bred vifte af eksportvirksomheder til gode.

Artiklens øverste billede
På verdensplan giver mangel på rent drikkevand og forurening fra spildevand stadig større udfordringer. Her kan Danmark brillere. Her ses Danmarks største rensningsanlæg, Lynetten på Amager. Foto: Miriam Dalsgaard

Med den nylige lancering af Danmarks Grønne Fremtidsfond får EKF Danmarks Eksportkredit fra 2020 en ekstra ramme på 14 milliarder kr. til at styrke danske virksomheders eksport af klimaløsninger.

Det er umuligt at løfte de nødvendige investeringer i klimaløsninger udelukkende gennem offentlige projekter. Derfor er det afgørende at skabe bedre vilkår for private investeringer i klimaløsninger, og her kommer Fremtidsfonden og EKF til at spille en væsentlig rolle.

Den ekstra ramme kommer en bred vifte af eksportvirksomheder til gode, og vindenergi er naturligvis den oplagte eksportmulighed, eftersom Danmark er verdens førende på området.

Vand og biomasse

Men EKF vil gerne gøre en indsats for at brede eksporten af klimaløsninger endnu mere ud. Derfor ser EKF blandt andet på muligheder for øget eksport af vandteknologi, som både omfatter rent drikkevand, rensning af spildevand og behandling af vand til industrielle processer.

På dette område er Danmark ligeledes blandt de førende med store virksomheder som Danfoss, Grundfos, AVK, Kamstrup og mange små og mellemstore virksomheder med unikke produkter og løsninger inden for vandteknologi.

Set i verdensperspektiv giver det rigtig god mening at styrke den danske eksport af vandteknologi. På verdensplan giver mangel på rent drikkevand og forurening fra spildevand stadig større udfordringer, og der bliver fortsat investeret væsentligt mere i vandteknologi end i vindenergi.

Dog mangler Danmark en systemintegrator, der kan markedsføre og sælge hele løsninger inden for vandteknologi, sådan som vi har det på vindområdet med eksempelvis Vestas.

Biomasse er en anden grøn branche, hvor Danmark teknologisk set er med helt fremme. Branchen har sit udspring i de tidligere værftsvirksomheder i landets store byer, blandt andet B&W og Aalborg Boilers. Branchen har gennem årtier raffineret den kedelteknologi, som indgår i biogasanlæg, der kan erstatte fossile brændsler.

På verdensplan er det dog vind og sol, der er de store trækheste for energiomstillingen. Mens Danmark har en stærk position inden for vindmølleparker, så er der ikke meget dansk udstyr at markedsføre indenfor solenergiparker, fordi det meste af den globale produktion af solceller foregår i Asien. Danmarks rolle indenfor solenergi består primært af nogle developerselskaber, som sørger for at få tilladelser og får parkerne bygget.

Internationalt netværk

EKF kommer til at spille en nøglerolle i at udbrede danske klimaløsninger i verden. I kraft af mange års arbejde med eksportprojekter har EKF både etableret et bredt globalt netværk af kontakter på klimaområdet og opbygget en bred viden på området.

Dertil kommer EKF’s særlige muligheder for at hjælpe danske virksomheder med eksportforretninger på markeder og i lande, hvor markedsforholdene er usikre og risikofyldte.

EKF er sat i verden for at styrke dansk eksport og bidrage med at skabe eksportrelaterede arbejdspladser. EKF træder typisk til, når banken tøver med at låne penge til at realisere en eksportforretning, fordi risikoen er for stor til bankens temperament.

Med Den Grønne Fremtidsfond og den danske stat i ryggen kan EKF tilbyde eksportvirksomheder kautioner, garantier og lån, hvilket mindsker bankernes risici. Med en finansieringsløsning fra EKF bliver danske eksportvirksomheder attraktive i forhold til udenlandske konkurrenter.

EKF ser derfor frem til at hjælpe med at booste dansk eksport af klimaløsninger, og vi går til opgaven med åbne arme over for alle teknologier, hvor danske virksomheder kan markere sig internationalt.

Jørn Fredsgaard Sørensen,

afdelingschef, EKF

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.